Evenimentul Zilei > Actualitate > Coronaviurs, boală cronică? Simptomele s-au modificat! Medic celebru, terifiat de Covid-19
Coronaviurs, boală cronică? Simptomele s-au modificat! Medic celebru, terifiat de Covid-19

Coronaviurs, boală cronică? Simptomele s-au modificat! Medic celebru, terifiat de Covid-19

Un medic celebru din România trage un semnal de alarmă: Covid-19 ar putea fi, de fapt, o boală cronică.

Un medic din Iași susține că boala provocată de virusul SARS CoV-2 ar putea fi cronică precum HIV sau Hepatita B. Specialistul mai spune că, în ultima perioadă, simptomele COVID-19 se modifică și îi pun în dificultate pe medici.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva Iași, Carmen Dorobăţ, a constatat că din ce în ce mai mulți pacienți ajung la spital cu simptome diferite față de cele cu care s-au confruntat medicii la începutul epidemiei.

Este vorba despre pierderea gustului și mirosului, febra și durerile musculare care fie nu mai apar, fie se manifestă în momentele mai târzii ale bolii. În plus, sunt pacienți care rămân infectați deși primesc tratament, ceea ce naște o nouă ipoteză: boala ar putea deveni cronică, exact ca în cazurile HIV și Hepatita B.

Covid-19, această boală poate să devină cronică, nu știm dacă acest virus se elimină din organism și dacă nu rămâne precum virusul HIV sau virusul hepatitei B.

Simptome Covid-19. Pierderea gustului și a mirosului apare mai rar și nu la început, cum se întâmpla, apare pe parcurs. Sau durerile musculare apăreau în puseu febril după 7-10 zile.

Am avut pacienți fără febră care au avut direct dureri musculare. S-au schimbat momentele de apariție în scenă, nu se mai păstrează aceleași reguli”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva, Carmen Dorobăţ.

Medicii trebuie să fie extrem de atenți

„Nu-i nici de rău, nici de bine. Trebuie să fie foarte atenți medicii. Eu de asta am spus. În special medicii de familie trebuie să fie atenți, pentru că riscăm să polarizăm.

De aceea pacienții ajung în stare foarte gravă, în momentul acesta la Terapie Intensivă nu mai este nici un loc, iar la zona de confirmați mai am 20 de locuri.

Ei stau acasă, pentru că le permite legea și îmi este frică că nu dau atenție la simptome și ajung foarte târziu la spital”, a mai precizat Carmen Dorobăţ, conform TVR.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.