Evenimentul Zilei > Social > Cum recunoști diferențele dintre răceală, gripă și COVID-19. Etapele unui diagnostic exact
Cum recunoști diferențele dintre răceală, gripă și COVID-19. Etapele unui diagnostic exact

Cum recunoști diferențele dintre răceală, gripă și COVID-19. Etapele unui diagnostic exact

Sezonul gripelor și al răcelilor se apropie vertiginos, iar simptomele tipice acestora seamănă destul de mult cu cele de COVID-19. În aceste condiții este greu să ne dăm seama ce boală avem, dar medicii ne oferă indicii care nu dau greș.

Medicii ne recomandă să ținem seama de specificul clinic al fiecărui virus în parte și să facem diferența între simptome pentru acuratețea unui diagnostic.

Simptome coronavirus

Majoritatea persoanelor bolnave de coronavirus vor avea, de exemplu, cel puțin unul dintre simptomele cheie: temperatură ridicată, tuse persistentă uscată, pierderea sau modificarea simțului mirosului sau al gustului, dificultăți de respirație.

Însă febra este prezentă și în cazul gripei sau în prezența în organism a oricărei alte infecții. De asemenea este prezentă și în cazul răcelilor. Un indiciu în cazul gripei și al răcelii ar fi faptul că, în cele mai multe cazuri, aceasta nu este una ridicată, fiind doar cu 1-2 grade mai mare decât cea normală, în timp ce, în timpul infecției cu coronavirus, aceasta crește brusc și puternic.

Simptome răceală

Simptomele în caz de simplă răceală sunt: stări de oboseală, strănut, tuse, nas înfundat, roșeață sau usturime în gât, dureri de cap

După câte putem vedea, tusea este, de asemenea, un simptom comun. Însă durata acesteia poate fi un bun indiciu. În cazul coronavirusului, tusea se manifestă des, posibil în mai multe crize sau episoade în decursul unei singure zile, explică medicii.

Cât despre tulburările de gust și miros, acestea sunt tulburări destul de dificil de diagnosticat, deoarece, potrivit specialiștilor, o alterare a acestor simțuri poate fi un simptom secundar unor diverse categorii de patologii, sau poate fi un simptom primar. Deci nici aici lucrurile nu sunt foarte clare. Deși, din cazuistica de până acum, dispariția completă a gustului și a mirosului indică, în cele mai multe cazuri, prezența virusului SARS CoV-2 în organism.

Simptome gripă

Simptomele care apar în cazul gripei sunt: stări de slăbiciune și oboseală, tuse, rinoree, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, iritație și roșeață în gât, dureri ocular.

În general gripa are un debut mai brusc, lucrurile se întâmplă mai repede. Dacă vorbim de o formă medie sau severă cu SARS-CoV-2, lucrurile merg gradual. Pacientul are aparent senzația că respiră bine, dar parametrii legați de saturația de oxigen arată că lucrurile nu stau așa și că simptomele se vor instala progresiv.

Va fi destul de greu în consecință să facem o diferență acasă, deci primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne izolăm, apoi să cerem sfatului unui specialist. Trebuie doar să sunăm la Direcția de Sănătate Publică și la medicul de familie și să urmăm pașii care ne sunt recomandați.

Sursa: Antena 3