Descoperire bombă. De ce mulți dintre pacienții cu Covid-19 nu prezintă simptome

Descoperire bombă. De ce mulți dintre pacienții cu Covid-19 nu prezintă simptome

Cercetătorii americani au descoperit că noul coronavirus poate bloca durerea și masca boala în stadiile incipiente, pe măsură ce se răspândește în tot corpul.

În urma studiilor efectuate pe șoareci, oamenii de știință au descoperit că proteina spike, pe care virusul o folosește pentru a intra în celule, se atașează de un receptor și inversează complet calea de semnalizare a durerii, transmite Daily Mail.

Mai mult, ameliorarea durerii poate apărea în decurs de 30 de minute de la infectare și durează câteva ore, chiar și zile.

O echipă de la Universitatea din Arizona susține că descoperirile ar putea explica de ce aproape jumătate din toți pacienții cu Covid-19 nu prezintă simptome.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Rajesh Khanna, de la Universitatea din Arizona, spune că studiul poate explica, de asemenea, modul în care boala se răspândește atât de rapid.

„Probabil, motivul răspândirii neîncetate a Covid-19 este că, în primele etape, te plimbi de parcă nimic nu este în neregulă, deoarece durerea ta a fost suprimată. Ai virusul, dar nu te simți rău, pentru că dispare durerea. Dacă putem dovedi că această ameliorare a durerii cauzează răspândirea Covid-19, ar fi o descoperire foarte valoroasă”, a spus el într-o declarație, precizează stiripeprotv.ro.

Coronavirusurile precum cel nou descoperit (SARS-CoV-2), care cauzează COVID-19, produc infecții respiratorii cu grade de severitate de la mediu la sever, putând duce inclusiv la deces.

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: febra, tusea uscată și oboseală. Alte simptome care sunt mai puțîn frecvente și care pot să apară la unele persoane sunt: durerile, congestia nazală, conjunctivita, cefaleea, durerile de gât, diareea, pierderea simțului gustului și a mirosului, erupțiile cutanate și inrosirea degetelor de la mâini și picioare (apar că și cum ar fi degerate). Aceste simptome sunt de obicei ușoare și se manifestă gradual. La alte persoane infectate, apar doar simptome foarte ușoare.

Majoritatea persoanelor (80%) afectate se recuperează fără a avea nevoie de tratament la spital. Aproximativ 1 din 5 persoane cu COVID-19 prezintă o formă gravă, cu probleme respiratorii. Persoanele în vârstă și cele cu alte probleme de sănătate (hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace, diabet, cancer) prezintă riscuri de complicații. Totuși, oricine poate face o formă gravă a COVID-19. Indiferent de vârstă, persoanele care au febra și/sau tușe asociate cu probleme respiratorii (dispnee), durere sau presiune în piept și afectarea mișcării și a vorbirii trebuie să ceară ajutor medical de specialitate.