Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu doar coronavirusul e problema. Gripa sezonieră îi afectează pe tot mai mulți români
Nu doar coronavirusul e problema. Gripa sezonieră îi afectează pe tot mai mulți români

Nu doar coronavirusul e problema. Gripa sezonieră îi afectează pe tot mai mulți români

Numărul cazurilor de infecții respiratorii este în creștere, conform datelor venite de la INSP. De întâlnirea noului coronavirus cu gripa sezonieră se tem și specialiștii.

Vești proaste venite de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În săptămână precedentă a crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii acute gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii, la nivel național. Procentul este cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

„Săptămâna 12 – 18 octombrie 2020 (S42/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 47.636, cu 42,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.076) şi cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (42.121)”, precizează joi Institutul Naţional de Sănătate Publică”, au anunțat, astăzi, oficiali de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Un minus la datele oferite

În aceeaşi săptămână au fost raportate la nivel naţional 5 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 20 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut (S 42/2019). Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, informează INSP. Aceeași sursă a menționat că din statistici lipsesc datele de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti.

Până la data de 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. Încă din luna septembrie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că la colț pândește problema gripei sezoniere.

Problemele au început în luna septembrie

„Perioada lunii septembrie e foarte delicată. E riscul revenirii la muncă, la şcoală, e riscul campaniei. Nerespectarea regulilor poate duce la agravarea situaţiei. Dacă se respectă regulile se reduc riscurile foarte mult. Din ce în ce mai mult se îndeamnă la purtatul măştilor. Mască, dezinfectarea mâinilor, distanţarea, acestea sunt reguli de bază”, afirma Arafat, cel care vorbea și despre intersecția gripei cu coronavirusul.

„Se vor întâlni sigur gripa sezonieră şi coronavirusul. Nu e nicio şansă să nu se întâlnească. La primele simptome, e foarte greu să le diferenţiezi, tocmai de aceea e nevoie de teste. Soluţia pe care am insistat în cazul gripei sezoniere este vaccinarea. Ar trebui ca în luna septembrie să începem vaccinarea. Cel mai rău este să fii infectat cu ambele virusuri. Asta poate avea un impact foarte serios, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile.”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.