Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat o nouă statistică ce arată date îngrijorătoare.

71 de persoane au murit, de la începutul lui ianuarie (când a fost înregistrat primul deces) până acum pentru au făcut gripă, aceasta agravându-le bolile cronice pe care le aveau deja.

Ultimele două persoane care au decedat și la care gripa a fost confirmată clinic au fost un bărbat de 68 de ani, din jud.Iași (confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09) și un bărbat de 77 de ani, din jud. Ilfov (confirmat cu virus gripal tip A). Amândoi aveau „condiții medicale preexistente” și erau nevaccinați antigripal.

Totodată, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( categorie în care sunt incluse: gripa clinic diagnosticată, infecțiile acute respiratorii și pneumoniile) a fost de 141.069, cu 67% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.452) și cu 4.5% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (134.922).

Repartizarea cazurilor de gripă confirmate. GRAFIC: CNSCBT

Strict la capitolul gripă „s-au înregistrat la nivel național 1.727 cazuri de gripă/ILI, față de 85 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a sezonului precedent”, arată CNSCBT.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a SARI și până la data de 25.02.2018 au fost confirmate cu laboratorul 1.012 cazuri de gripă:

– 239 cazuri tip A, subtip H1 (gripa porcină)

– 28 cazuri tip A, subtip H3

– 59 cazuri tip A, nesubtipat

– 683 cazuri tip B (gripa japoneză)

– 3 cazuri coinfecție AH1 + B.