UPDATE. Scandal imens. A fost adoptată Legea prevenției separării copilului de familie, care stă la baza protestului AUR

UPDATE. Scandal imens. A fost adoptată Legea prevenției separării copilului de familie, care stă la baza protestului AUR Camera Deputaților. Sursa foto: Razvan valcaneantu EEC

Un reprezentant al grupării politice AUR a vrut să intre, în această dimineață, în sala Camerei Deputaților cu patru cartușe letale.

UPDATE 6

A fost adoptată Legea prevenției separării copilului de familie, care stă la baza protestului AUR: haos total în Parlament

Proiectul de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie a fost adoptat în Parlament. Acest proiect de lege a stat la baza protestului AUR, care acuză faptul că se instituie măsuri similare cu cele din țările nordice, acolo unde autoritățile pot lua un copil din sânul familiei. Reprezentanții coaliției de guvernare au explicat că nici nu se pune probleme de așa ceva, iar legea este o formă de protecție a minorilor în fața unor părinți abuzivi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Update 5 - Personajul politic al momentului, George Simion, va fi în direct la podcastul lui Ionuț Cristache, de la ora 15:00. Liderul AUR va face dezvăluiri despre mizele imense din spatele scandalului declanșat în această dimineață, la Parlament, după ce șefa organizației de tineret a partidului a fost acuzată că încearcă să intre cu gloanțe letale în clădirea Legislativului. Emisiunea va putea fi urmărită AICI

Toate informațiile zilei despre acest subiect:

Exclusiv. Cine este Ariadna Cîrligeanu, tânăra acuzată că a intrat cu gloanțe letale în Parlament. Convingeri puternice la o vârstă fragedă. Foto

Exclusiv. Ce se află în spatele incidentului cu gloanțe letale de la Parlament. Moment delicat pentru AUR

Scandal la Parlament. Dumitru Coarnă îi face „homosexuali” pe foștii colegi din PSD. Ce l-a enervat pe fostul șef de sindicat al polițiștilor

Ionuț Stroe, despre violențele din Parlament: AUR e un partid periculos, extremist, care promovează ura şi dezbinarea

Update 4 - 

Deputații AUR continuă protestele și în Camera Deputaților

Deputații AUR continuă protestele și în Camera Deputaților. Ordinea de zi a ședinței nu se poate respecta, iar legile nu pot fi dezbătute. La începutul ședinței, deputații AUR au înconjurat pupitrul de ședințe și au ocupat locurile celor care trebuiau să conducă această ședință. Nemulțumirea deputaților AUR vine de la introducerea pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot a unui proiect de lege referitor la prevenirea separării copilului de familie, care prevede înființarea Observatorului Național al Copilului, o bază de date despre toți copiii vulnerabili din România. Deputatul PSD Alfred Simonis, a spus că dezbaterile au fost regulamentare, criticând comportamentul AUR. Deputații AUR au protestat și cu pancarte cu textul „Ajutăm familia, nu furăm copiii”. Proiectul de lege a fost dezbătut, rămâne la vot decizional.

George Simion, liderul AUR, a avut un scandal cu deputatul PNL, Pavel Popescu, la tribuna Camerei Deputaților.

Pavel Popescu l-a întrebat pe Geoge Simion dacă a luat droguri și a acuzat AUR de extremism.

”În toate țările se dă ordin ca partidele extremiste să bulverseze activitatea Parlamentului (...) Domnule Simion, atunci când v-am întrebat dacă ați consumat droguri, nu v-am întrebat degeaba. Azi dimineață, un singur om era cocoțat pe gardul Parlamentului, la fel ca la asaltul Capitoliului din SUA. Ce ați făcut voi în ultimii ani, cu droguri, cu gloanțe aduse în Parlament, pentru toate astea trebuie să dispăreți din politica românească.”, a spus Pavel Popescu.

În replică, George Simion l-a acuzat de manipulare și i-a spus râzând că ”vin rușii”.

”S-a găsit arme la PNL-eu, s-a găsit mașină de scris automată la PNȚ-eu! Vin ruși, vin rușii, vin rușii! Medicamente, aduceți medicamente pentru domnul Pavel Popescu! Nu mai vorbiți prostii nejustificate, mai aveați puțin și ne spuneați că s-a pus steagul legionar pe sediul poliției. Lăsați prostiile astea cu gloanțe, cu droguri, că românii nu mai sunt așa de proști să vă și creadă. ”, a replicat Simion.

În fața Parlamentului este în curs de desfășurare un protest al celor de la AUR. Manifestanții s-au îmbrâncit cu jandarmii, în timpul conflictului fiind agresat și fostul premier Ludovic Orban.

Update 3

Precizările Poliției Capitalei

La data de 10 mai 2023, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 17 au fost sesizați cu privire la faptul că, la punctul de acces într-o instituție publică din Sectorul 5, ar fi fost identificată o persoană care ar avea asupra sa elemente ce par a fi muniție. Persoana a fost condusă la sediul secției în vederea continuării verificărilor.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, informează Poliția Capitalei.

Reacția femeii

La ieșirea de la audieri femeia s-a dezlănțuit, acuzând că totul e o înscenare: "De ce mințiți?" A țipat aceasta către presă și poliție.

Așa cum Evenimentul Zilei a prezentat, în exclusivitate, că femeia în cauză se numește Elena Ariadna Cîrligeanu și are 22 de ani.

Update 2 - La scurt timp după izbucnirea scandalului privitor la gloanțele letale cu care o reprezentantă AUR a încercat să intre în Parlament, formațiunea politică a emis următorul comunicat:

„Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită autorităților competente clarificarea de urgență a incidentului petrecut la Parlamentul României în care a fost implicată o colaboratoare a partidului.

Solicităm instituțiilor abilitate o expertiză tehnică prin care să clarifice condiția tehnică a obiectelor în discuție. Totodată, cerem autorităților organizarea unei conferințe de presă, în cel mai scurt timp, în care să lămurească deplin acest subiect”.

Update - Imediat a venit și reacția președintelui AUR, George Simion, care alături de câțiva membri AUR a protestat în fața Parlamentului. Simion spune că la mijloc ar fi vorba de înscenare. „Auziți manipulare că avem armament. Fata aia avea brelocuri. Erau gloanțe false, ruginite, pe care le avea ca suvenir. Vor folosi toate mijloacele ca să ne distrugă. Să vedeți ce vor spune: să interzicem AUR. Toate legile nedemocratice trebuie blocate”, a declarat, în urmă cu câteva momente, George Simion, care s-a transmis și live pe Facebook.

Persoana asupra căreia s-au găsit cartușele letale este o femeie și este colaborator al AUR.  Aceasta a fost predată de către ofițerii SPP către Poliție și va fi dusă la secție.

Femeia ar fi fost oprită de forțele de ordine, la intrare în Camera Deputaților iar la acest moment se efectuează cercetări. Este vorba de un reprezentant al grupării AUR, condusă de George Simion.

Cartușele au fost confiscate imediat, iar accesul a fost blocat pentru o perioadă. Se va întocmi un dosar penal.

Incidentul, confirmat de un deputat PSD

"În dimineață aceasta, un reprezentant al grupului AUR, a încercat introducerea în clădirea Parlamentului a 4 cartușe (gloanțe) letale.

Vă propun suspendarea accesului în clădire a persoanelor fără legitimație, dar și a autoturismelor fără ecuson pentru ziua de azi, până după finalizarea dezbaterilor în plen.", se arată într-un mesaj transmis de liderul PSD Alfred Simonis, pe grupul Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

Cine este femeia care a intrat cu gloanțe în Parlament

Pe femeie ar chema-o Elena Ariadna Cîrligeanu. Potrivit unui comunicat AUR, ea figurează că membru al Biroului Național de Conducere al Partidului.

”E vorba de o doamnă care apare în fiecare săptămână pe o listă cu mai mulți colaboratori AUR, la controlul de azi dimineață s-au găsit patru cartușe letale în geanta sa. Acum e la secția de poliție, s-a deschis un dosar penal, se fac cercetări pentru a se verifica dacă gloanțele sunt pentru o armă care ar fi fost introdusă de altcineva în Parlament”, a declarat Alfred Simonis pentru sursa citată.

Cu ce nu ai voie să intri în Parlamentul României

La nivelul Parlamentului s-a propus ca în urma incidentului să nu aibă acces decât persoanele care dețin legitimație eliberată de Senat sau Camera Deputaților, dar vor fi interzise și autoturismele fără legitimație.

În clădirea Parlamentului este interzis accesul cu muniție letală, obiecte ascuțite sau alte obiecte care ar putea fi utilizate pentru a răni o persoană.

Camera Deputaților din România este una din cele două camere a Parlamentului bicameral al României. La fel ca și cealaltă cameră, Senatul, Camera Deputaților este aleasă prin vot universal, liber, secret și direct de către cetățenii cu drept de vot ai României.

În prezent, Camera Deputaților din România se află alături de Senatului României în Palatul Parlamentului din București, denumită și Casa Poporului.