Evenimentul Zilei > International > Savant rus condamnat pentru Trădare: A divulgat secretele submarinelor Diesel ale lui Putin
Savant rus condamnat pentru Trădare: A divulgat secretele submarinelor Diesel ale lui Putin

Savant rus condamnat pentru Trădare: A divulgat secretele submarinelor Diesel ale lui Putin

Tribunalul din Rostov l-a condamnat pe Alexei Temirov, doctor în științe tehnice din Novocerkask, la șapte ani și jumătate de închisoare pentru trădare.

„Tribunalul l-a declarat pe Temirov vinovat în virtutea articolului 275 din Codul Penal al Federației Ruse și l-a condamnat la o pedeapsă de șapte ani și jumătate într-un penitenciar de maximă securitate”, a declarat joi un purtător de cuvânt al tribunalului, citat de TASS.

Tribunalul a anunțat că Temirov nu a făcut apel la sentință, iar aceasta a intrat în vigoare.

Amănuntele dosarului penal nu au fost dezvăluite din rațiuni de mecesitate a păstrării „secretului”.

Potrivit avocatei lui Temirov, Anna Polozova, FSB (fostul KGB) l-a acuzat pe omul de știință că a transmis către regimul din Vietnam date privind echipamentele de aprovizionare cu energie pentru submarine, pe care le crease în laboratorul său împreună cu un student vietnamez.

Avocata a declarat pentru agenția RBC că datele erau de domeniul public: „Se găsesc în cărți din orice bibliotecă”.

Temirov a fost arestat în iulie 2018, în legătură cu o scurgere de informații despre „cercetări sensibile pentru crearea de arme și echipamente militare pentru Marină”, scria la vremea respectivă Kommersant.

Temirov a fost directorul Mechatronica, o companie care produce tehnologie pentru marina militară rusă, inclusiv un sistem de monitorizare și diagnoză a bateriilor care este instalat pe submarinele diesel-electrice de tipVarșavianka, scrie The Moscow Times.

Pedeapsa maximă din Codul Penal pentru trădare este de 20 de ani de închisoare.