Evenimentul ZileiActualitateSarcină anormală la o fetiță de 12 ani. Medicii au intervenit de urgență

Sarcină anormală la o fetiță de 12 ani. Medicii au intervenit de urgență

Sarcină anormală la o fetiță de 12 ani. Medicii au intervenit de urgență
O fetiţă în vârstă de 12 ani din Iaşi a ajuns la spital cu o sarcină anormală și a fost operată de medicii specialiști. Un astfel de caz, susțin cadrele medicale se întâlnește foarte rar.

O fetiţă de 12 ani a ajuns la spital cu o sarcină anormală. Fetița a rămas însărcinată, însă în locul unui făt, în uter i s-a format și dezvoltat o tumoră benignă. Un astfel de caz este foarte rar și este posibil unl la 1.000. Adolescenta a fost operată, iar acum, după ce tumora a fost extrasă, se află în continuare sub supravegherea medicilor.

Fetiţa în vârstă de 12 ani a fost internată la Maternitatea Cuza Voda din Iaşi în ziua de 4 aprilie. Ea a fost transferată de la spitalul din Tecuci cu stare generală bună, dar cu dureri abdominale foarte mari şi cu hemoragie. La investigații imagologice, medicii au descoperit ca pacienta avea o sarcină anormală.

„Pacienta a fost internată împreună cu mama sa, dată fiind vârsta şi complicația pe care o avea. Iar pentru a-I salva viața medicii au operat-o în echipa multidisciplinară. I-au înlăturat tumoarea şi acum o țin sub supraveghere”, a spus pentru Antena 3, dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrica-ginecologie la Maternitate „Cuza Vodă” Iaşi.

În funcție de rezultatul biopsiei, copila internată, în prezent, la Iași va continua un tratament timp de un an pe secția de oncologie pediatrica de la Spitalul de Copii.

Cum apare o astfel de sarcină

Potrivit medicilor, sarcina molară, după cum este cunoscută în rândul specialiștilor, sau mola hidatiforma, este o tumoră benignă (necanceroasă) care se dezvolta în uter. O astfel de sarcină molară apare atunci cand ovulul fecundat are un set de cromozomi în plus, de la tată. Medicii susțin că această anomalie, care apare în momentul concepţiei, va transforma ceea ce ar fi devenit placenta într-o masă de vezicule care creşte continuu.

În cadrul unui raport din ianuarie 2021, realizat de Unicef, România se afla pe locul al doilea în Uniunea Europeana la rata nașterilor în rândul minorelor, după Bulgaria.

Datele colectate în intervalul 2019-2020 arată că s-au înregistrat peste 16.600 de sarcini la fete minore.


Accesează: