Evenimentul Zilei > Social > Săptămâna viitoare începe procesul de vaccinare la profesori. Ce tip de vaccin se va folosi
Săptămâna viitoare începe procesul de vaccinare la profesori. Ce tip de vaccin se va folosi

Săptămâna viitoare începe procesul de vaccinare la profesori. Ce tip de vaccin se va folosi

Săptămâna viitoare începe procesul de vaccinare la profesori, fără să fie nevoie de o programare prealabilă, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

Săptămâna viitoare va începe procesul de vaccinare pentru circa 60.000 de profesori. Procesul de vaccinare a cadrelor didactice se va întinde pe parcursul unei săptămâni. Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Medicul a precizat că vaccinarea profesorilor s-ar putea întinde pe o săptămână. Valeriu Gheorghiță a precizat că mai sunt de vaccinat în jur de 60.000 de cadre didactice. Aceasta și pentru că o parte dintre acestea s-au vaccinat deja ori au fost programate. Valeriu Gheorghiță a mai spus că nu s-a reușit vaccinarea personalului didactic până la începerea școlii din cauza numărului limitat de doze.

„Aş putea să spun că am creat un scenariu şi o modalitate de lucru încât să putem asigura vaccinarea personalului din învăţământ. Desigur a celor care încă nu sunt programaţi şi sunt încă nevaccinaţi. Începem, probabil, chiar de săptămâna viitoare, deşi am anunţat de la 1 martie. Din evaluările pe care le avem din fiecare judeţ în parte, cred că vom fi în măsură ca de săptămâna viitoare, probabil, din a doua parte a săptămânii să putem începe vaccinarea personalului din învățământ cu prioritate”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV.

Cadrele didactice nu au nevoie de programare

Medicul a explicat și procedura de programare pentru cadrele didactice care intenționează să se imunizeze. Potrivit spuselor sale, acestea nu vor mai trebui să se programeze în platforma electronica.

„Procedura este una cât se poate de simplă. Nu mai avem nevoie de o programare în platforma de programare, tocmai pentru a nu aștepta la eliberarea unui loc. Datele sunt centralizate de către fiecare unitate de învățământ și remise către inspectoratele școlare. În colaborare cu Direcția de Sănătate Publică se stabilesc locațiile unde se va derula activitatea de vaccinare. În principiu, în fiecare județ sunt circa două locații care au fost identificate. În mare parte, sunt la nivelul locațiilor din Casa Corpului Didactic ”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Săptămâna viitoare începe procesul de vaccinare la profesori

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai arătat că în centrele universitare, vaccinarea se va face în spațiile universităților.

„De pildă, în București sunt aproximativ 22 de cabinete de vaccinare, care probabil vor fi arondate către Romexpo. Acolo sunt cele mai potrivite spații pentru a se derula activitatea de vaccinare. Aceste situații, cu personalul din învățământ, sunt transmise către centrele de vaccinare eșalonat și ne dorim ca într-o săptămână să putem finaliza vaccinarea personalului din învățământ. Vorbim de aproximativ 60.000 de persoane, în afara celor care, repet, sunt deja programate și a celor care sunt deja vaccinați”, a precizat Gheorghiță.

Profesorii vor fi cu vaccinurile AstraZeneca și Pfizer astfel încât să poată fi acoperite toate categoriile de vârstă. Gheorghiță a mai spus că, probabil, persoanele sub 55 de ani vor fi vaccinate cu AstraZeneca.