Evenimentul Zilei > Social > Sancționată cu 10% din salariu pentru că a plecat cu două minute mai devreme de la muncă
Sancționată cu 10% din salariu pentru că a plecat cu două minute mai devreme de la muncă

Sancționată cu 10% din salariu pentru că a plecat cu două minute mai devreme de la muncă

În Japonia există un adevărat cult pentru muncă. O dovadă în plus în acest sens: mai mulți angajați care au plecat cu două minute mai repede acasă au fost sancționați, iar inițiatoarea a primit o reducere cu 10% a salariului.

Lucru cunoscut, nu e de glumit cu munca în Japonia. O dată în plus, au putut constata mai mulți angajați care și-au permis să plece de la slujbă cu două minute mai devreme pentru a nu rata autobuzul care îi ducea acasă.

Plecare ”anticipată” cu 2 minute în Japonia

Potrivit sankei.com, situația a fost semnalată de Consiliul școlar al orașului Funabashi, din prefectura Chiba.

Pentru a-și justifica plecarea „anticipată”, salariații au explicat că nu au vrut să rateze autobuzul care îi putea duce acasă mai devreme. Astfel, ei au plecat cu două minute mai devreme față de ora 17:15, când li se termina programul, pentru a putea fi în stație la 17:17, ora la care sosea autobuzul ce îi ducea spre casă. Dacă îl ratau, aveau de așteptat încă jumătate de oră până să vină următorul, mai relatează sursa citată.

Situația neplăcută nu ar fi însă singulară. În total, în perioada mai 2019 – ianuarie 2021, au fost 316 cazuri în care salariații,câțiva la număr, au plecat mai devreme de la muncă, a semnalat Consiliul școlar. O situație intolerabilă pentru conducere. S-a observat că printre cei care „s-au sustras” de la programul de lucru se număra și o femeie de 59 de ani în sarcina căreia era chiar gestionarea prezenței.

Femeia ar fi avut inițiativa și ideea falsificării cardurilor de prezență

Mai mult, femeia este bănuită că este cea care a avut inițiativa. Cel mai grav fapt este că ei i se reproșează că a avut ideea falsificării cardurilor de prezență. Angajații care plecau mai devreme le lăsau cardurile colegilor lor rămași la serviciu pentru a fi pontați că pleacă la ora prevăzută în program.

Femeia a primit o reducere de 10 la sută a salariului timp de trei luni.  Potrivit presei japoneze, banii economisiți de instituție prin această sancțiune echivalează cu 1.090 de euro. Ceilalți salariați, inclusiv cei care au pontat cardurile de prezență în locul „chiulangiilor”, au primit doar avertismente.

Decizia a provocat indignare pe rețelele sociale. Unii dintre acești salariați veneau dimineața mai devreme la muncă, dar asta nu deranja pe nimeni. În acest caz, de ce nu sunt plătite și minutele suplimentare?, au comentat utilizatorii rețelelor sociale.