Evenimentul Zilei > Economie > Salariul mediu va depăși 4.000 de lei. Se anunță valori record pentru euro
Salariul mediu va depăși 4.000 de lei. Se anunță valori record pentru euro

Salariul mediu va depăși 4.000 de lei. Se anunță valori record pentru euro

Vești bune pentru români. Potrivit estimărilor oficiale ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, salariul mediu net pe economie va înregistra creșteri.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză arată în prognoza de vară o evoluția a salariului mediu net pe economie pentru următorii cinci ani de zile. În anul 2021, salariul va crește cu 7, 2 % față de anul trecut, spun specialiștii. Astfel, românii vor rămâne în mână, în medie, cu 3.417 lei, lunar.

Ce salarii medii se anunță pentru următorii ani

Potrivit prognozei Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, salariul mediu net, în anul 2022, va atinge suma de 3.656 de lei, lunar.

În anul 2023 se estimează un salariu mediu net de 3.954 de lei pe lună.

Pentru anul 2024, specialiștii estimează că salariul mediu net va depăși 4.000 de lei. Astfel, lunar, salariul mediu net al românilor va fi de 4.240 de lei.

În 2025, potrivit prognozelor, salariul mediu net va fi de 4.550 de lei.

Euro va crește la peste 5 lei. Ce schimbări se anunță

Toate estimările din piață merg pe ideea unei creșteri a cursului euro. Cât de mult va urca euro în 2021? Strategia BNR a fost dezvăluită de Adrian Negrescu: „Mai mult ca sigur că Banca Națională a României nu va interveni pentru moment în evoluția cursului pentru că nu este o creștere semnificativă față de perioada anterioară.

Pe termen mediu și lung, BNR va trebui să ia o decizie privind evoluția cursului. Toate estimările din piață merg pe ideea unei creșteri a cursului euro spre 4,95, chiar 5 lei, în partea a doua a anului, pe fondul problemelor economice și nevoii statului, căruia îi trebuie euro pentru a plăti datoriile în creștere de la bugetul de stat.

Totul va depinde de modul în care pandemia va influența evoluția economică. Iar din aceste puncte de vedere nu există semnale foarte pozitive, dincolo de așteptările optimiste ale guvernului Cîțu, legate de o creștere economică de 4,3 %.

Probabil în a doua parte a anului, pe fondul eliminării restriicțiilor și pe fondul eliminării facilităților oferite pentru mediul privat la plata taxelor, impozitelor și leasingurilor bancare vom vedea cum arată exact evoluția şi realitatea din economie. Leul – principalul indicator al sănătății economiei – va evolua într-un sens sau altul”.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză arată că euro va valora, în anul 2021, 4, 92 lei. Anul viitor, cursul va crește la 4, 98 lei. În anul 2023, un euro va valora 5, 03 lei, iar în anul 2024, va atinge 5, 08 lei. Potrivit prognozelor oficiale, în anul 2025, un euro va valora 5, 13 lei, potrivit stiripesurse.