Evenimentul Zilei > Politica > Salariile bugetarilor vor fi îngheţate şi în 2022. Cîţu: „Statul e o frână în dezvoltarea economiei”
Salariile bugetarilor vor fi îngheţate şi în 2022. Cîţu: „Statul e o frână în dezvoltarea economiei”

Salariile bugetarilor vor fi îngheţate şi în 2022. Cîţu: „Statul e o frână în dezvoltarea economiei”

Premierul a anunțat că măsurile luate de Guvern în contextul crizei economice vor continua și anul viitor. Oficialul a dat detalii despre o viitoare reformă a companiilor de stat.

Salariile bugetarilor vor fi îngheţate și în 2022. Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că Guvernul a fost nevoit să ia măsuri nepopulare din cauza crizei generate de pandemie. Potrivit oficialului, salariile din sectorul public ar putea fi plafonate şi în 2022, relatează România TV.

Premier: Guvernul va menţine anvelopa salarială şi anul viitor

Florin Cîţu a explicat că Guvernul va menţine anvelopa salarială şi anul viitor. De asemenea, prin noua lege a salarizării se va putea face o corelare între performanţa angajaţilor şi veniturile acestora. Şeful Executivului a fost chestionat legat de companiile de stat cu datorii. Acestea atrag angajaţi din sectorul privat în special datorită salariilor avantajoase.

Am luat măsuri anul acesta, o măsură nepopulară de a menţine anvelopa salarială la nivelul anului trecut, iar anvelopa salarială rămâne şi anul viitor. Creşte foarte puţin la acelaşi nivel. Reforma aşa o începem prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului. Ştiu foarte bine ce spuneţi despre competiţia neloială a statului şi este nu numai pe salarizare. Este şi felul în care statul lucrează cu sectorul privat, modul în care statul controlează sectorul privat.

Salariile bugetarilor vor fi îngheţate și în 2022. Soluția premierului: Digitalizarea statului

Nu cred că a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care îl avem de ani de zile, va rezolva problema. Nu! Transformarea digitală a statului este cea mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient cu care să lucrezi.

Astăzi, statul, aşa cum este el, ne trage în jos când vorbim de dinamică economică. Este o frână în dezvoltarea economiei, cu toate arieratele şi toate problemele pe care le are. Avem 30 de ani de socialism cu faţă umană. Asta a fost problema României De acolo ni se trage problema, de la Iliescu, şi de la proprietatea privată care e un moft – avem două probleme mari”, a specificat premierul Florin Cîţu, în cadrul unei dezbateri despre recuperarea post-pandemie.

„Am cerut reforme la companii în pierdere. De aici începem cu blocarea creşterii salariilor

„Am cerut reforme la companii în pierdere. De aici începem cu blocarea creşterii salariilor, prin o nouă lege a salarizării”, a spus Florin Cîţu.

Potrivit şefului Executivului, este nevoie de acest tip de măsuri întrucât „nu putem să mergem cu această povară, să cărăm arierate de la buget la altul (…) Sunt companii care trebuie restructurare – CFR Marfă, CFR Călători. Sunt probleme complicate. Sunt companii în domeniul sănătăţii care trebuie restructurate. Statul a devenit o frână în dezvoltarea economică şi trebuie să curăţăm lucrurile (…)

Legea salarizării va reaşeza lucrurile pe criterii de performanţă şi transformare digitală a statului. Va fi o legătură între performanţă şi venituri în sistemul public. Anvelopa e mare, 11,2% din PIB e anvelopa cu salariile. E puţin peste media europeană. Banii sunt prost distribuiţi. Salariile s-au dublat în sectorul public în ultimii 4 ani””, a afirmat Florin Cîţu.

Citește și Florin Cîțu îi lovește crunt pe bugetari, Ce sporuri vor pierde