Evenimentul Zilei > Actualitate > Revoluție anunțată de Florin Cîțu. Premierul a identificat „gaura neagră”
Revoluție anunțată de Florin Cîțu. Premierul a identificat „gaura neagră”

Revoluție anunțată de Florin Cîțu. Premierul a identificat „gaura neagră”

Premierul Florin Cîțu a anunțat că se va ocupa de companiile de stat, care înghit mai mulți bani decât produc.

Florin Cîțu, premierul României, a anunțat că vrea să revoluționeze companiile de stat. Entități care au mari pierderi financiare și care ar trebui restructurate. Într-o postare publicată pe Facebook, șeful Executivului a vorbit despre planurile pe care le are în acest an.

Florin Cîțu anunță că vrea să reformeze companiile de stat

„Ce urmează în 2021? Reformă și investiții! (…) Este nevoie de reformă! Reformă în tot aparatul public și în companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani.

Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi și penalități). Vreau să țineți minte acest număr. Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an.” A anunțat premierul României.

„Asta au făcut socialiștii din economia României în ultimii 30 de ani. Au falimentat companiile de stat și au acumulat pierderi. Sper că acum este clar de ce este nevoie de REFORMĂ din temelii pentru a putea face INVESTIȚII! Ajunge! Așa nu se mai poate!”. A mai afirmat Florin Cîțu.

Prim-ministrul a făcut referire și la anul trecut, unul cu probleme uriașe, cauzate de pandemia de coronavirus. „Am luat cele mai bune măsuri și am reușit, așa cum am promis, să evităm recesiunea tehnică. 1.4 milioane de români din sectorul privat au intrat în șomaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Aceștia au înțeles situația dificilă prin care trece economia globală.” A mai scris Florin Cîțu, care a continuat.

„În sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, în medie cu 8%”

„Împreună am reușit să avem cea mai mare creștere economica din UE, în trimestrul IV, și astfel ne-am asigurat că romanii care au stat acasă au avut un loc de muncă la care să se întoarcă.

În sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, în medie cu 8% (în unele sectoare cu 25%), în timp ce în restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost plătite la timp, sporurile (multe fără sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, în România reprezintă aproximativ 12% din PIB ( media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat în 4 ani de zile (perioada 2017-2020).”