Florin Cîțu, despre Dosarul 10 august: „Cei care decid actul Justiției trebuie să răspundă în fața cetățenilor”

Florin Cîțu, despre Dosarul 10 august: „Cei care decid actul Justiției trebuie să răspundă în fața cetățenilor”

Premierul Florin Cîțu a comentat decizia de clasare a Dosarului 10 august, spunând că judecătorii care au dat sentința trebuie să răspundă în fața cetățenilor.

Florin Cîțu, despre Dosarul 10 august.

Judecătorii trebuie să răspundă în fața cetățenilor pentru deciziile pe care le iau. Premierul Florin Cîțu susține că actul de justiție este un serviciu public. Din acest motiv, susține el, magistrații care îl îndeplinesc trebuie să-și asume responsabilitatea.

Florin Cîțu, despre dezrobirea romilorDeclarațiile premierului vin după protestele cetățenilor, din fața Tribunalului București, după ce instanța a clasat definitiv Dosarul 10 august.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În primul rând, într-o ţară democrată, puterea executivă nu intervine în actul de justiţie. Să fie foarte clar, aici nu fac rabat la aşa ceva. În acelaşi timp, actul de justiţie este un serviciu public. El este judecat sau încrederea în justiţie este judecată în funcţie de decizii”, a declarat Florin Cîțu, conform B1 TV.

Premierul a precizat că el, ca cetățean, este dezamăgit de sentința pe care au dat-o magistrații în acest dosar. Din acest motiv, spune Florin Cîțu, magistrații trebuie să răspundă în fața opiniei publice.

„Ca persoană, sunt dezamăgit, pentru că am fost acolo şi ştiu ce s-a întâmplat. Dar, repet, cei care trebuie să răspundă în faţa societăţii, în faţa românilor şi de acest caz, dar de cazuri în general, sunt cei care au luat decizia”, a declarat Florin Cîțu.

Protest la Tribunalul București. „Vrem vinovaţii pentru 10 august”

Florin Cîțu, despre Dosarul 10 august

Premierul a insistat, că răspunderea pentru decizie trebuie asumată de judecători, iar nu de politicieni, de Guvern.

„Nu Guvernul a luat decizia, nu a fost implicat Guvernul. Eu mi-am exprimat opinia înainte de a fi în acest guvern. Dar, repet, trebuie să ne aducem aminte că justiţia este şi un serviciu public şi se face pentru cetăţeni. Și dacă cetăţenii sunt nemulţumiţi de actul justiţiei, ar trebui să spună acest lucru. Și cei care ar trebui să răspundă în faţa cetăţenilor sunt cei care decid în actul justiţiei”, a subliniat Florin Cîțu.

Protest în fața Tribunalului București

Zeci de persoane au protestat, miecuri seară, deciziei de clasare a Dosarului 10 august. Mai multe zeci de persoane s-au strâns în fața Tribunalului București și au scandat împotriva acestei soluții care a fost dată de magistrați. Protestatarii susțin că se vor adresa CEDO, dacă cei vinovați de violențele din Piața Victoriei nu vor fi trași la răspundere.

Pe clădirea Tribunalului a fost proiectat mesajul „Judecăm şi noi ceva?”. Mai mult, zeci de protestatari au scandat diverse lozinci.

„Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”; „Jandarmeia să-nfunde puşcăria”; „Ne vedem la CEDO”, au fost scandările din fața Tribunalului.

În fața instanței, protestatarii au dus un elefant roz, în mărime naturală. Simbolul este, evident, cu trimitere la felul în care se face actul de justiție în numeroase cazuri.

Florin Cîțu, despre Dosarul 10 august. ONG-urile pregătesc acțiuni la CEDO

Protestatarii amenință că se vor adresa la CEDO dacă cei vinovați de violențele din Piața Victoriei nu vor fi trași la răspundere.

Protestul a fost organizat de mai multe organizații civice. Este vorba despre Declic, Corupția Ucide, Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Inițiativa România, Rezistența, Reset Iași și Brașovul Civic.

Reprezentanții acestor ONG au anunțat că vor contesta decizia de clasare și se vor adresa CEDO.

Ei au subliniat că peste 800 de persoane au fost rănite în confurnările cu jandarmii din 10 august. De aceea a fost depusă plângere penală împotriva comportamentului abuziv al jandarmilor care au intervenit brutal, pe 10 august, în Piața Victoriei.

Citește și: 

Dosarul 10 august rămâne clasat. Alertă de ultimă oră în justiţie

Dosarul 10 august poate fi redeschis! Un greu din PNL a găsit soluţia legală