Evenimentul Zilei > Economie > S-a modificat formula de calcul a facturilor pentru energia electrică. Atenție la noile contoare inteligente
S-a modificat formula de calcul a facturilor pentru energia electrică. Atenție la noile contoare inteligente

S-a modificat formula de calcul a facturilor pentru energia electrică. Atenție la noile contoare inteligente

Ordonanța de Urgență - adoptată miercuri - pentru reglementarea prețurilor de producție și mecanismul de vânzare a energiei va fi valabilă până în martie 2025. Guvernul a anunțat noile plafoane de preț la energie electrică, atât pentru clienții casnici cât și pentru cei industriali.

În cursul zilei de astăzi, Parlamentul României a anunțat că au fost stabilite noi plafoane de consum, care va determina prețul fiecărui kilowat, au fost luați în calcul și consumatorii vulnerabili.

Un aspect extrem de important constă în transmiterea indexului autocitit la timp. În caz contrar, valoarea facturii va fi una estimată în funcție de media de consum a ultimelor trei luni, iar acest lucru poate încărca substanțial valoarea facturilor.

Cienții care, în anul 2021, au avut un consum mediu lunar de energie electrică cuprins între 100 și 255 kWh, vor plăti în continuare prețul plafonat de acum, 80 de bani/kWh. Nici pentru ei nu se schimbă nimic.

Noile praguri prezentate de Parlamentul României

  • pentru un consum situat sub 100 de kilowați, utilizatorul va achita contravaloarea a 0,68 lei/kilowat;
  • consumatorii care se încadrează până în 255 de kilowați vor plăti 0,80 lei/ kilowat;
  • pentru cei care au un consum situat între 255 și 300 de kilowați, se va aplica prețul plafonat;
  • pentru primii 255 de kilowați, iar diferența o vor achita conform prețului din contract.

Utilizatorii care depășesc pragul de 300 de kilowați vor plăti întregul consum, potrivit clauzelor din contract. Formula de calcul amintită anterior este valabilă doar pentru persoanele fizice, entitățile juridice vor achita 1 leu pentru fiecare kilowat consumat, potrivit click.ro.

Modificările intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Teroretic, dacă nu intervin alte modificări, aceste modificări ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Utilizatorii care au montate contoare inteligente electronice trebuie să acorde mai multă atenție în acest sens, pentru că aceste dispozitive, deși ar trebui să transmită indexul lunar, acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată.

Prin urmare, ar fi cel mai indicat ca indexul să fie citit personal, în intervalul de raportare, ideal ar fi în ultima zi și să fie înregistrat în telefon, aplicațiile disponibile sau pe site.

Clienții care au avut un consum mediu lunar peste 255 kWh, dar sub 300 kWh, au parte de o modificare. Pentru primii 255 kWh, vor plăti prețul de 80 de bani/kWh, la fel ca și acum, dar pentru diferența de până la 300 kWh, vor plăti un preț plafonat de 1,3 lei/kWh