Evenimentul ZileiActualitateS-a lansat sistemul Ro Alert Copil dispărut. Populația va fi anunțată când dispare un minor

S-a lansat sistemul Ro Alert Copil dispărut. Populația va fi anunțată când dispare un minor

S-a lansat sistemul Ro Alert Copil dispărut. Populația va fi anunțată când dispare un minor
Mesajul de alertă va cuprinde și semnalmentele copilului dispărut pentru ca acesta să poată fi identificat. Doar în ultimul an, peste 7000 de dispariții ale minorilor au fost semnalate la Poliție. Majoritatea copiilor au fost găsiți.

Guvernul a lansat miercuri, sistemul Ro Alert- Copil dispărut, prin care oamenii vor fi anunțați atunci când un copil a fost dat dispărut. Prin acest sistem vor fi transmise și semnalmentele minorului. Alegerea datei de lansare nu a fost întâmplătoare. În 25 mai este Ziua Internațională a Copilului Dispărut.

Potrivit World Vision România, un ONG care se ocupă cu sprijinirea copiilor, principalele cauze ale dispariției minorilor sunt abuzurile la care sunt expuși, cu precădere abuzurile de natură sexuală. Potrivit sursei citate, în anul 2021, Poliția a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz  îndreptate împotriva copiilor.

Statistică îngrijorătoare

80% dintre declarațiile acestor copii se dovedesc a fi reale și de cele mai multe ori agresorii provin din familie sau cercul de apropiați. „Abuzurile și violența sexuală împotriva copiilor sunt subiecte grele despre care trebuie să avem curajul să discutăm public de la cel mai înalt nivel de decizie al executivului. Faptul că astăzi avem numărul unic pentru copii 119 este un pas major de a scoate la lumină acest fenomen, însă nu suficient.

Prevenirea, combaterea și intervenția post-traumă trebuie să funcționeze efectiv de la firul ierbii, până la nivel de autorități centrale”, a declarat Mădălina Turza, Consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului, potrivit edupedu.ro.

Copiii mai aleg să părăsească domiciliu pentru că se simt neglijați de părinți sau după o ceartă cu aceștia. În plus, minorii au tendința să plece de acasă dacă în familie există violență sau se consumă alcool.

Mii de copii dispăruți

Poliţiştii unui comunicat de presă al IGPR, în perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, la nivelul Poliţiei Române au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind dispariţiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.

Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 5.315 minori mai mari de 14 ani. Majoritatea copiilor dispăruţi sunt găsiţi de poliţişti în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referinţă, au fost rezolvate 7.572 de sesizări, se mai arată în comunicat.


Accesează: