Mai multe cazuri de hepatită misterioasă la copii aflați sub investigație, în timp ce CDC analizează legătura COVID
- Dosofteea Lainici
- 24 mai 2022, 06:35
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor investighează un număr tot mai mare de cazuri de hepatită la copii cu o cauză necunoscută – și dacă o infecție anterioară cu virusul COVID-19 poate juca un rol în îmbolnăviri.
Într-o declarație de miercuri, agenția a spus că numărul de cazuri de hepatită misterioasă investigate a ajuns la 180, față de 109 pe 5 mai, dar agenția a clarificat că acest lucru nu înseamnă că mai mulți copii se îmbolnăvesc. Multe cazuri nou raportate nu sunt de fapt recente. CDC investighează cazuri care au loc de la 1 octombrie 2021.
Hepatita este o inflamație a ficatului și este de obicei cauzată de unul dintre virusurile hepatitei, dar, în aceste cazuri, toate cauzele tipice ale hepatitei au fost excluse.
Cazurile sunt investigate în 35 de state și în Puerto Rico. CDC a declarat anterior că investighează cinci decese în legătură cu focarul, toate au avut loc înainte de februarie. Aproximativ 9% dintre copiii din SUA cu această boală au avut nevoie de un transplant de ficat.
Hepatita misterioasă la copii
CDC investighează o infecție cu adenovirus ca o posibilă cauză a hepatitei, numind-o un „indiciu relevant” în declarația de miercuri, deoarece aproape jumătate din cei 180 de copii au fost testați pozitiv pentru aceasta. Adenovirusurile sunt frecvente și provoacă de obicei simptome asemănătoare răcelii sau infecțiilor gastrointestinale. Un tip specific de adenovirus - adenovirusul 41 - este, de asemenea, investigat.
În primul grup de cazuri pe care CDC l-a investigat, nouă copii din Alabama, toți au fost testați pozitivi pentru adenovirus, cu cinci testați pozitivi pentru adenovirusul 41. Nu se știe dacă adenovirusul 41 provoacă hepatită la copiii altfel sănătoși, dar majoritatea copiilor din ancheta CDC au fost anterior sănătoși.
Malley a oferit două ipoteze. „Cel mai simplu”, a spus el, este că o nouă versiune a adenovirusului 41 a circulat și are proprietăți sau mutații ușor diferite care îl fac să favorizeze infecția la nivelul ficatului. O altă teorie posibilă este că acești copii ar putea fi mai susceptibili la hepatită din orice motiv, dar nu au fost expuși timp de doi ani sau ceva din cauza restricțiilor pandemiei.
„Dintr-o dată îndepărtezi toate aceste bariere și toți acești copii care ar fi petrecut timp unul cu celălalt timp de doi ani și jumătate, acum sunt expuși unul la altul”, a explicat Malley. „Într-un fel aproape că atingeți numărul de cazuri pe care le-ați fi văzut în ultimii doi ani și jumătate.”