EXCLUSIV. Adevărul despre hepatita misterioasa! Specialiștii sunt în alerta. Situația ar putea scăpa de sub control (VIDEO)

EXCLUSIV. Adevărul despre hepatita misterioasa! Specialiștii sunt în alerta. Situația ar putea scăpa de sub control (VIDEO) Sursa: Arhiva EVZ

"Păziți-vă îngerii!", avertizează medicul Lucian Duţă. A apărut o nouă formă de hepatită care afectează copiii și nu poate fi imputabilă nici unui virus cunoscut. Ce e mai grav ne sună destul de cunoscut: România nu em pregătită să facă față unui eventual aflux de cazuri de transplant hepatic la copii.

De câteva zile și în țara noastră s-a dat un S.O.S în cazul de hepatita misterioasă la copii. În 10% din cazuri este nevoie de transplant hepatic, în urma căruia acești copii devin invalizi pentru toată viața. „În România, azi, nu este acreditat transplantul de ficat la copii, la Chișinău este!”, spune medicul Lucian Duţă. Detalii incredibile despre o situaţie paradoxală din sistemul sanitar românesc au fost discutate în podcastul EVZ-Capital de luni, cu Prof. Dr. Vlad Braşoveanu şi medicul Lucian Duţă, dialog moderat de Robert Turcescu și transmis pe canalul de YouTube EVZ-Capital.

Dr. Duță: Doctorii evită medicina de transplant

Pornind de la premisa că nu suntem pregătiți în eventualitatea că aceste cazuri de hepatită la copii vor lua amploare, medicii invitați în arena EVZ Play au convenit că e vorba de o incapacitate a României atât din punct de vedere al resursei umane, cât și la nivel logistic. Medicul Lucian Duță a subliniat că transplantul hepatic e o operație chirurgicală extrem de sofistificată, practic nivelul 0 al chirurgiei. Mai mult, avem doar 3 specialiști în transplant pediatric hepatic, motivele ținând în mod evident de sistem. Medicii sunt suprasolicitați de operație foarte dificilă, sunt prost plătiți și mai mult, nu au viață personală putând fi chemați oricând dacă apare un organ disponibil, a explicat dr. Duță.
Dr. Vlad Brașoveanu

Dr. Vlad Brașoveanu

Dr. Brașoveanu: Statul trebuie să se implice mai mult

Dr. Vlad Brașoveanu, cel care a operat-o sâmbătă pe fetița bolnavă, a avertizat că deși s-au făcut mari progrese în transplantul pediatric, există un singur centru funcțional la standarde internaționale, anume la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu. Mai există și un parteneriat cu Republica Moldova, care poate prelua o parte din cazuri, însă chirurgul de la Fundeni solicită public Ministerului Sănătății să se implice pentru a deschide și alte centre. Aspectul cel mai delicat în cazul transplanturilor la copii este cel legat de terapia intensivă, unde este nevoie de condiții foarte specifice și de anesteziști extrem de competenți.

Institutul Clinic Fundeni

„Dacă va fi o exarcebare a cazurilor la copii, nu vom face față"

În opinia dr. Duță, este evident că România nu ar face față dacă noua hepatită, provenită de la un virus misterios sau o complicație a infecției Covid, va duce la mai multe cazuri de hepatită la copii cu nevoie de transplant. De altfel, invitatul a invocat exemplul Marii Britanii cu peste 100 de cazuri și a remarcat „rata mare de multiplicare a cazurilor cu nevoie de transplant. Dacă va fi o exarcebare a cazurilor la copii, nu vom face față", a conchis dr. Lucian Duță. a de

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro