O nouă ipoteză privind cauza hepatitei misterioase. Contactul cu câinii

O nouă ipoteză privind cauza hepatitei misterioase. Contactul cu câinii Sursa: Arhiva EVZ

Specialiștii britanici au anunțat că 70% dintre copiii care au făcut hepatită severă aveau acasă câini. O legătura clară însă nu a putut fi demonstrată științific. Oamenii de știință iau în calcul și un adenovirus ca și cauză a bolii. De asemenea, răspunsul imunitar este crucial când vine vorba despre severitatea afecțiunii.

Până acum 348 de cazuri de hepatită severă au fost confirmate.  Primele cazuri de hepatită misterioasă la copii au apărut în Marea Britanie, iar ulterior au fost raportate cazuri alte 20 țări.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA), agenția responsabilă cu protecția sănătății publice din Marea Britanie, face în continuare cercetări pentru a stabili care este cauza bolii.

Într-o lucrare de informare recentă, agenția a raportat că un număr mare dintre copiii care s-au îmbolnăvit au intrat în contact cu câini. Astfel, 70% dintre pacienți proveneau din familii deținătoare de astfel de animale de companie, scrie sciencealert.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a sugera o legătură, este însă important să se demonstreze nu numai că expunerea pacienților la câini este mare, ci și că este mai mare decât la copiii neafectați. Acest lucru nu s-a putut proba însă științific, iar totul este condiderat a fi doar o teorie.

Multe suspiciuni

De când au apărut cazurile de hepatită misterioasă au fost vehiculate mai multe posibile cauze ale bolii, dar niciuna nu a fost dovedită fără echivoc. S-a spus că boala are legătură cu infecția cu coronavirusul. 18% dintre copiii care au făcut hepatită au avut și covid.

S-a anunțat apoi că boala ar putea avea legătură cu un adenovirus descoperit în sângele a 72% dintre pacienți. Acolo unde a fost posibil să se identifice tipul, s-a descoperit că vorba adenovirusul 41 (Ad41), un tip uman care provoacă în mod normal stări diareice la copii.

Deși câinii au propriile lor adenovirusuri care provoacă boli respiratorii sau hepatită, nu se știe dacă aceștia pot infecta și oamenii, iar Ad41 nu are nicio asociere cunoscută cu câinii. De asemenea, distribuția cazurilor nu sugerează că acesta este un virus nou care se transmite de la câini la copii.

Alte ipoteze

Și faptul că unii copii au făcut forme severe, iar alții au trecut mai ușor peste boală este intens discutat în lumea medicală. Totul depinde se pare de sistemul imunitar al fiecăruia.

Se presupune că distanțarea socială în timpul pandemiei a redus transmiterea unei game întregi de boli, iar lipsa expunerii la acestea ar fi putut lăsa unii copii nepregătiți pentru infecții care în mod normal nu ar cauza o problemă.

De asemenea, lipsa expunerii la murdărie ca urmare a spălării mâinilor, a sterilizării suprafețelor și a altor măsuri de igienă poate predispune copiii la răspunsuri imune suprareactive.

Toate acestea nu sunt decât teorii în acest moment, iar datele disponibile sunt insuficiente pentru o concluzie clară.