BNR: Pot apărea dificultăți la plata ratelor la credite. Riscul de nerambursare e în creștere
- Emanuel Nițulescu
- 11 decembrie 2024, 20:00
Banca Națională a României (BNR) scoate în evidență o creștere a probabilității de nerambursare pe toate segmentele principale de credit, pentru perioada septembrie 2024 – septembrie 2025, evoluție ce reflectă incertitudinile economice persistente, impactul tensiunilor geopolitice și schimbările structurale ale pieței financiare. Afirmația a fost făcută de reprezentanții BNR în cuprinsul ultimul Raport asupra stabilității financiare publicat azi de Banca Națională a României.
Creșterea riscului de nerambursare
Conform raportului, probabilitatea de nerambursare a crescut în special pentru companiile nefinaciare, în vreme ce, pentru populație creșterea probabilității de nerambursare s-a realizat cu un ritm de peste două ori mai mic în cazul creditelor de consum și de aproape șase ori mai mic pentru împrumuturile ipotecare. Astfel, pentru creditele acordate companiilor nefinanciare probabilitatea de nerambursare crește de la 3,2% la 4,6%, o creștere de 1,4 puncte procentuale.
Pentru creditele de consum acordate populației același indicator urcă de la 2,9% la 3,5%, cu un plus de 0,6 puncte procentuale, în vreme ce în cazul creditele ipotecare avem doar o creștere marginală, de la 0,23% la 0,25%.
Segmentul IMM-urilor și expunerile față de piața imobiliară comercială sunt identificate drept cele mai vulnerabile, având rate ale creditelor neperformante (NPL) mai ridicate față de media generală, arată Raportul BNR.
Poziția financiară a populației și firmelor
Deși rata creditelor neperformante pentru companii a scăzut la 3,8% în septembrie 2024, sănătatea financiară a firmelor a continuat să se degradeze în anul 2023, majoritatea indicatorilor relevanți arătând o tendință descendentă. Indicatorul de sănătate financiară se menține totuși peste zona de risc.
Vestea bună este aceea că, în ciuda creșterii riscurilor de nerambursare - marginal - în cazul populației, aceasta se situează într-o poziție mai bună pentru a face față incertitudinilor economice. Astfel, populația a beneficiat de o creștere susținută a activelor financiare (+7% în iunie 2024) și de o reducere a ponderii datoriei în venitul disponibil. Avuția netă a gospodăriilor reprezintă 39% din avuția națională, oferind o anumită rezistență în fața șocurilor economice.
Credit / Sursă foto: dreamstime.com
Riscurile cibernetice s-au amplificat semnificativ
Într-un context geopolitic tensionat, riscurile cibernetice s-au amplificat semnificativ, fiind accelerate de războiul din Ucraina și de avansul rapid al digitalizării. Sectorul bancar a fost frecvent ținta atacurilor cibernetice, iar riscurile operaționale dominate de securitatea cibernetică ocupă un loc central în preocupările autorităților.
Pentru a combate aceste vulnerabilități, Regulamentul european Digital Operational Resilience Act (DORA), care va intra în vigoare în ianuarie 2025, impune măsuri stricte de securitate cibernetică în sectorul financiar. În plus, testele de reziliență cibernetică realizate la nivelul UE arată că băncile au implementat cadre adecvate de răspuns și redresare, dar rămâne loc pentru îmbunătățiri semnificative.
Inteligența artificială (IA) joacă un rol esențial în dezvoltarea sectorului financiar, iar Uniunea Europeană urmărește să devină lider global în acest domeniu. Acest obiectiv implică investiții substanțiale în infrastructura de cloud, protecția datelor și formarea unei forțe de muncă calificate.