Îţi fură banii direct de pe card! Avertisment pentru sute de mii de români: Poliţia, în alertă

Îţi fură banii direct de pe card! Avertisment pentru sute de mii de români: Poliţia, în alertă Sursa foto: Dreamstime.com

Atacatorii din domeniul online desfășoară operațiuni masive de fraudare a cetățenilor români, mai nou, prin trimiterea de SMS-uri pe telefoanele mobile ale utilizatorilor. Sub pretextul că li se oferă câștiguri de până la 2000 de euro pe zi, românii ajung să fie păgubiți de hackerii de pe Telegram.

Hackerii ademenesc utilizatorii de telefoane mobile cu câștiguri între 50-2000 de euro zilnic, determinându-i să acceseze un cont de Telegram, creat folosind un număr de telefon, doar aparent românesc.

„Salut! Ați fost selectat pentru angajare cu normă parțială/cu normă întreagă. Salariul zilnic este de 50€ – 2000 €, vă rugăm să contactați Telegram pentru a accepta munca…”, descrie mesajul trimis de atacatorii cibernetici.

Poliția îndeamnă cetățenii să nu dea curs acestor mesaje

Poliția Română s-a autosesizat, dat fiind numărul mare de mesaje de acest timp trimise cetățenilor români: „Inventivitatea celor care vor să ne fure datele și banii poate fi combătută doar prin atenția și prudența noastră!

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu dați curs unor astfel de solicitări, oricât de tentantă ar părea oferta de angajare, moștenirea ce va fi transmisă sau donația promisă!”, spun reprezentanții Poliției.

Atacuri cibernetice multiple în România

De altfel, în doar câteva zile, zeci de mii de români au primit SMS-uri prin care au fost anunţaţi că au un mesaj vocal neascultat. Aceștia erau direcționați către un link care îi trimitea spre site-uri periculoase.

Atacul este atât de sofisticat, încât dacă accesăm linkul de pe un telefon vulnerabil, acesta poate fi infectat cu un virus care va începe să cloneze date din telefon.

„Este vorba de o campanie globală a unei ameninţări informatice care se numeşte FluBot. Ce vedem noi acum este o campanie predominant în România”, a explicat Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică, citat de Observator News.

Datele personale sunt clonate de hackeri

Potrivit lui Silviu Stahie, în cazul telefoanelor cu sisteme de operare iOS sau a computerelor, în momentul în care introducem datele şi apăsăm butonul „trimitere”, informațiile ajung aproape instantaneu pe serverele acestor hackeri. Cu datele transmise, aceștia ne clonează identitatea și pot accesa conturile bancare, operând tranzacții în conturile lor sau putând face cumpărături în numele nostru.

De cele mai multe ori însă, folosesc banii pentru a cumpăra carduri cadou pe diverse site-uri de comerţ internaţional. În acest fel, traseul banilor este şi mai dificil de urmărit.

În aceste condiții, specialiştii în securitate cibernetică vă sfătuiesc să ştergeți mesajele de acest gen imediat ce le-ați primit și să blocați numerele de pe care au fost trimise. Sub nicio formă nu trebuie accesate link-urile din mesaj, deoarece este vorba despre o fraudă. De asemenea, este bine să aveți instalat un antivirus pe telefon, chiar şi unul gratuit.