Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă națională! Nu deschideți dacă ați primit un SMS cu acest conținut. Pericolul este maxim
Alertă națională! Nu deschideți dacă ați primit un SMS cu acest conținut. Pericolul este maxim

Alertă națională! Nu deschideți dacă ați primit un SMS cu acest conținut. Pericolul este maxim

Atenție la noile tentative de fraudă pe internet lansate de hackeri în această perioadă. Sunt vizați utilizatorii de telefoane mobile care sunt direcționați spre site-uri compromise prin intermediul unui link ascuns în spatele unui text de tipul „Cineva ți-a lăsat un mesaj”. În fapt este vorba despre un atac cibernetic care vizează extragerea unor date sensibile din dispozitivele victimelor.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția asupra unei noi metode de fraudă informatică. Aceasta a fost lansată prin intermediul unor SMS-uri care sunt transmise către telefoanele mobile și care conțin link-uri ce direcționează utilizatorii către site-uri compromise.

Drept urmare, specialiștii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor de telefoane mobile să fie atenți la mesajele pe care le primesc în această perioadă. Astfel, în spatele unei așteptate urări de sărbători s-ar putea afla un infractor electronic al cărui scop este să vă lase fără banii din conturi. Este de ajuns să accesați, din greșeală, un link, așa cum vi se indică într-un SMS de tipul „Cineva ți-a lăsat un mesaj”, iar datele tale personale ajung la un individ fără scrupule.

În aceste condiții, specialiștii atrag atenția că nu este bine să dați curs invitației de a accesa astfel de mesaje ori de a introduce date personale sau bancare pe site-uri sau aplicații necunoscute.

Sursa foto: EVZ

Un nou tip de atac cibernetic

De altfel, în doar câteva zile, zeci de mii de români au primit SMS-uri prin care au fost anunţaţi că au un mesaj vocal neascultat. Aceștia sunt direcționați către un link care îi trimite spre site-uri periculoase. Atacul este atât de sofisticat încât, dacă accesăm linkul de pe un telefon vulnerabil, acesta poate fi infectat cu un virus care va începe să fure date din telefon.

„Este vorba de o campanie globală a unei ameninţări informatice care se numeşte FluBot. Ce vedem noi acum este o campanie predominant în România”, a explicat Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică, citat de Observator News.

Potrivit spuselor sale, în cazul telefoanelor cu sisteme de operare iOS sau a computerelor, în momentul în care introducem datele şi apăsăm butonul „trimitere”, informațiile ajung aproape instantaneu pe serverele acestor hackeri. Cu datele transmise aceștia ne clonează identitatea și pot accesa conturile bancare, operand tranzacții în conturile lor. Sau pot face cumpărături în numele nostru.

De cele mai multe ori însă, folosesc banii pentru a cumpăra carduri cadou pe diverse site-uri de comerţ internaţional. În acest fel, traseul banilor este şi mai dificil de urmărit.

Recomandările specialiștilor

În aceste condiții, specialiştii în securitate cibernetică vă sfătuiesc să ştergeți mesajele de acest gen imediat ce le-ți primit și să blocați numerele de pe care au fost trimise. Sub nici o formă nu trebuie să fie accesate link-urile din mesaj deoarece este vorba despre o fraudă.

Se mai recomandă ca, în cazul în care sunt cerute date cu caracter sensibil – date de identificare, date bancare etc. – să nu le furnizați.

De asemenea, este bine să aveți instalat un antivirus pe telefon, chiar şi unul gratuit.