Pericolul de pe internet! Avertisment crunt pentru utilizatori. Mare grijă la aceste obiceiuri

Pericolul de pe internet! Avertisment crunt pentru utilizatori. Mare grijă la aceste obiceiuri Sursa: arhiva EVZ

Folosirea adresei de mail personale și la locul de muncă poate aduce cu sine multe probleme. Se poate ajunge la divulgarea de informații confidențiale, furturi de date și chiar șantaj.

Majoritatea angazaților din sistemul public, peste 70%, își folosesc adresa de e-mail personală și la serviciu. Aproape toți aleg serviciile de e-mail gratuite, care sunt de multe ori ținta unor atacuri cibernetice. De cele mai multe ori, aceeași adresă este folosită pe rețelele sociale, pentru jocuri sau site-uri comerciale. Hackerii vă pot sparge mail-ul, pot fura  date confidențiale pe care le pot vinde pe bani mullți.

Probleme de securitate

Și medicii sau profesorii aleg să își folosească adresele de mail personale în scop profesional. Ministerul Sănătății a publicat o listă cu medici de familie care fac testări antigen la cabinet. Aproape toți aveau trecute adresele personale pentru o chestiune de serviciu care implica și datele pacienților.

„36% dintre aceste adrese de email au făcut în trecut obiectul unei breșe de securitate. Adică ele au fost folosite și în alte scopuri. Din aceste scopuri pot să vă spun că vorbim de jocuri online, vorbim de platforme de vânzări auto, vorbim de rețele de socializare, adică medicul folosea aceeași adresă de email și pentru a se autentifica pe alte platforme” a declarat Marius Dumitrescu, președinte ASCPD , pentru stirileprotv.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Furt de date sau profit

Problemele apar atunci cânt aceeași adresă de email este folosită atât la serviciu, cât și în privat pentru diferite aplicații gratuite. Potrivit sursei citate o adresă de email a unei primării din Județul Călărași a fost căutată în baze de date compromise. A apărut în două atacuri cibernetice, unul dintre ele având loc  asupra unei aplicații pe care angajații primăriei o foloseau că să semneze diverse documente online.

Bazele de date compromise conțin adrese de e-mail și parole. Hackerii pot intra în aceste conturi, pot lua datele pe care le pot folosi pentru șantaj. Fotografii cu cărți de identitate ori alte documente confidențiale. Sau le pot vinde cu bani mulți.

„A fost un studiu, anul trecut dacă nu mă înșel în care copia de buletin în Uniunea Europeană era printre cele mai scumpe comodități de pe piața neagră. 500 de euro pentru o copie validă de buletin din Uniunea Europeană“, a declarat Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică Bitdefender, pentru sursa citată.