Evenimentul Zilei > Social > S-a dublat numărul rău-platnicilor. Zeci de mii de români riscă debranșarea de la electricitate
S-a dublat numărul rău-platnicilor. Zeci de mii de români riscă debranșarea de la electricitate

S-a dublat numărul rău-platnicilor. Zeci de mii de români riscă debranșarea de la electricitate

Odată cu ieșirea din starea de alertă, zeci de mii de români riscă să fie debranșați de la rețeaua de energie electrică. Explicația este că numărul facturilor neplătite s-a dublat în ultimul an, după apariția ordonanţei care interzice deconectarea consumatorilor de la rețea în timpul stării de alertă.

Asociațiile din domeniul energie atrag atenția că autoritățile trebuie să intervină, pentru că sumele acumulate sunt deja mari, iar neplata lor i-ar putea afecta pe toți consumatorii.

În acest moment, numărul locurilor de consum aflate în situaţia de a fi deconectate pentru neplată a depăşit 173.000, dublu faţă de perioadă similară a anului trcecut, când erau 86.400 de locuri de consum, potrivit datelor oferite de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) și citate de Agerpres.

A crescut alarmant numărul de rău-platnici

Motivul creșterii alarmante a numărului de platnici este, în opinia AFEER, ordonanța de urgență care a interzis debranșarea celor care nu-și plătesc facturile pe perioada stării de alertă. „Este practic o invitaţie pentru oameni să nu plătească. Ne aşteptăm să se rezolve oarecum. Se poate face o eşalonare, dar nu aceasta este cea mai bună soluţie, pentru că aceia care au abuzat de această prevedere sunt oameni care în continuare sunt dornici să nu plătească”, a afirmat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie.

Una dintre soluțiile sugerate după discuțiile cu specialiști din Ministerul Energiei este înființarea unui fond, eventual din bani europeni destinați măsurilor anti-COVID, din care să fie ajutați la reeșalonare plăților consumatori care au realmente nevoie.

Potrivit OUG 70 din mai 2020, debranşarea sau deconectarea unui consumator care a acumulat restanțe se amână până la încetarea stării de alertă.

Și asta în condițiile în care consumatorii casnici de electricitate din România au cele mai mari creşteri de preţuri din Europa, potrivit datelor venite de la Comisia Europeană. Situația se va menține o bună perioadă de timp.

Mai ales că experții spun că trecerea la serviciul universal a venit cu niște prețuri foarte mari. De la 1 ianuarie 2021, majoritatea clienților casnici de electricitate au trecut în serviciul universal, un serviciu care a venit cu niște prețuri foarte mari, atât față de prețurile care erau până la 1 ianuarie 2021, cât și față de prețurile din piața liberă.