România, fruntașa Europei la scumpirea energiei electrice. Cât se vor menține facturile uriaşe

România, fruntașa Europei la scumpirea energiei electrice. Cât se vor menține facturile uriaşe

Consumatorii casnici de electricitate din România au cele mai mari creşteri de preţuri din Europa, potrivit datelor venite de la Comisia Europeană. Situația se va menține o bună perioadă de timp.

Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă, a explicat la Antena 3 motivul pentru care România deține o poziție de top în statisticile europene, ca nivel al  costurilor la energia electrică.

Expert: Trecerea la serviciul universal a venit cu niște prețuri foarte mari

"Această creștere se explică prin faptul că de la 1 ianuarie 2021, majoritatea clienților casnici de electricitate au trecut în serviciul universal, un serviciu care a venit cu niște prețuri foarte mari. Estimam în luna decembrie, că acestea pot să fie cuprinse între 15-26%, luna februarie BNR-ul și Institutul Național de Statistică a confrmat că a fost 18% în medie. Deci, practic, elementul care a făcut ca să atingem această poziție fruntașă se datorează trecerii majorității consumatorilor casnici în acest serviciu universal, un serviciu care are niște prețuri mult mai mari, atât față de prețurile care erau până la 1 ianuarie 2021, cât și față de prețurile din piața liberă.

Din păcate, aceste prețuri vor continua să se mențină mari, dat fiind faptul că majoritatea  consumatorilor casnici oarecum rămân în acest serviciu universal, adică nu întreprind măsurile să treacă în piața liberă la furnizorul actual, sau la alți furnizori. Probabil că, și în lunile următoare vom deține o poziție fruntașă la nivelul statistilor europene", a explicat Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Creștere de aproape 100% a prețului energiei pe piața bursieră

O explicație ar putea veni și de pe piața bursieră, unde prețul energiei electrice aproape că s-a dublat față de perioada similară a lui 2020. Astfel, potrivit Agerpres, preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 265 lei pe MWh în luna martie 2021, cu 85,9% mai mult faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 143 lei pe MWh, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 669,2 milioane de lei, în creştere cu 85,1% faţă de martie 2020 (361,5 milioane de lei). În schimb, volumul tranzacţiilor a crescut cu doar 0,82%, până la 2.481.785 de MWh. Cota de piaţă a PZU a fost de 47,9%, în scădere cu 6,9%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din consumul net de energie al ţării a fost tranzacţionat pe PZU în luna martie. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 365 de participanţi, dintre care activi au fost 293.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare. Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

Citește și Dictatura facturilor de curent cu consumuri estimate abuzive. Ministrul Energie: E o formă de escrocherie