Evenimentul Zilei > Social > Probleme grave la furnizorii de energie electrică. Ministrul Energiei ia atitudine
Probleme grave la furnizorii de energie electrică. Ministrul Energiei ia atitudine

Probleme grave la furnizorii de energie electrică. Ministrul Energiei ia atitudine

 Practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie. Aceasta este concluzia la care a ajuns Ministrul Energiei, Virgil Popescu. El spune că nici controalele efectuate de Protecția Consumatorului nu sunt foarte bune.

Probleme grave la furnizorii de energie electrică. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor desfășoară în această perioadă controale la furnizorii de energie.

Potrivit ministrului Virgil Popescu, până în prezent o primă etapă de controale a ANRE s-a soldat deja cu amenzi. Nici primele rezultate ale controalelor făcute de ANPC nu sunt foarte bune.

Furnizorii de energie luați la control

„ANPC, la rândul ei, efectuează controale, iar din datele parțiale pe care le am reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, există clauze contractuale care pun consumatorul casnic pe poziții de inferioritate în fața furnizorului. ANPC este atentă și va continua controalele pentru ca toți furnizorii de energie să știe că că aceste practici defavorabile consumatorilor nu pot continua și nu vor fi tolerate”, a anunțat Virgil Popescu pe pagina sa Facebook.

Rezultatele finale ale controalelor vor fi anunțate de ministrul Energiei în următoarea perioadă, scrie Antena3.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în ianuarie un Ordin conform căruia clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.

Piața de energie electrică a fost liberalizată de la 1 ianuarie

Probleme grave la furnizorii de energie electrică. „Toate companiile sunt verificate iar spre deosebire de ANRE, care verifică furnizorii de ultimă instanţă, Autoritatea pentru protecţia consumatorilor (ANPC) efectuează un control la nivel naţional, în fiecare judeţ. Având structuri teritoriale ia fiecare judeţ, în funcţie de cine este distribuitor, cine este furnizor, face verificările respective astfel încât nu scapă absolut niciun furnizor dintr-o anumit zonă a ţării să nu fie verificat şi să nu vadă că totuşi cineva se uită şi are grijă de consumatori” a declarat ulterior Virgil Popescu la Digi24.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată, iar preţurile nu mai sunt reglementate de către ANRE.