Evenimentul Zilei > Actualitate > ANRE, amendă usturătoare pentru cinci furnizori de energie
ANRE, amendă usturătoare pentru cinci furnizori de energie

ANRE, amendă usturătoare pentru cinci furnizori de energie

ANRE a anunțat marți că a dispus o amendă usturătoare pentru mai mulți furnizori de energie electrică, după liberalizarea pieței.

ANRE a anunțat că a dat o amendă usturătoare pentru 5 furnizori de energie electrică.

Marți, ANRE a anunțat într-un comunicat, că a amendat cinci furnizori de energie electrică. Suma totală se ridică la două milioane de lei.

Cei 5 furnizori de energie au fost amendați în contextul unor nereguli descoperite după liberalizarea pieței.

Având în vedere sesizările primite din partea consumatorilor, ANRE anunță că a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică.

Au fost verificate următoarele aspecte: modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center).

Apoi respectarea obligației de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială.

Și respectarea obligației de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare.

ANRE, amendă colosală pentru cinci furnizori de energie electrică

ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică și a aplicat sancțiuni după cum urmează:

Furnizorul Hidroelectrica a fost sancționat cu amenda contravențională în valoare de 410.000 lei pentru:

  • nerespectarea în totalitate prevederilor legale privind modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);
  • nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
  • nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii Electrica Furnizare și E.On Energie România au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru:

  • nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
  • nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice

Citește și: News Alert. Noi schimbări cu privire la energia electrică. Precizări de ultima oră de la ANRE