Evenimentul Zilei > Economie > Furnizorii de energie electrică au lovit chiar în ministrul Energiei. Factură amețitoare
Furnizorii de energie electrică au lovit chiar în ministrul Energiei. Factură amețitoare

Furnizorii de energie electrică au lovit chiar în ministrul Energiei. Factură amețitoare

Marți seară, ministrul Energiei a povestit ca a primit o factura uriașă la electricitate într-un imobil al său în care nu locuiește nimeni.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a povestit, marți seară, că a primit o factură uriașă la electricitate într-un imobil al său în care nu locuiește nimeni. Ministrul a mai spus că valoarea acestei facturi a fost de 972 de lei în contextul în care consumul ar fi fost doar de câteva zeci de lei.

„Săpând pe firul facturii, este o factură estimată de către distribuitor, care a trimis aceste cifre – pentru că trebuie să ştie toţi românii, orice român are un contract cu furnizorul, dar distribuţia, adică firele, contoarele, citirea acestora, estimările se fac de către distribuitor – în cazul meu au fost făcute de distribuitorii din această zonă şi s-au transmis către furnizor, care nu deţinea şi distribuţia. Şi am primit factura de 972 de lei”, a afirmat Virgil Popescu, la Digi 24.

Ministrul a mai spus că a decis să facă o reclamație către furnizor.

„Am primit mai mute reclamaţii cu privire la faptul că nu au fost acordate discount-uri la factură şi uitându-mă la facturile oamenilor care le-au trimis prin e-mail către mine, am văzut că majoritatea facturilor sunt estimări, mai mult sau mai puţin reale faţă de media consumurilor din acelaşi tip de lună”, a mai spus ministrul Energiei.

Ministrul Energiei, factură uriașă la electricitate. Trebuie modificat ordinul ANRE

„Am tras o concluzie: este o modalitate prin care furnizorii, împreună cu distribuitorii, dacă vorbim de acelaşi furnizor care şi distribuie şi furnizează, beneficiază de sume în avans plătite de către clienţi pentru a se finanţa, urmând să se dea înapoi din  consum, dar încasează fără dobândă, practic, şi utilizează banii oamenilor fără dobândă. Sau, în cazul meu, mă pot gândi şi la alt lucru – furnizorul este altul, distribuitorul este altul – mă pot gândi la o concurenţă neloială a acelui furnizor care deţine şi distribuţia, tocmai pentru a enerva clientul pe furnizorul unde m-am mutat anul trecut, şi acest lucru s-a întâmplat, şi a mă face să mă mut înapoi”, a adăugat ministrul Energiei.

Raportându-se la situația sa, Virgil Popescu a declarat că trebuie modificat ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în ceea ce privește estimările făcute de cei care furnizează aceste servicii.

„Înţeleg că nu se pot face citiri lunare şi că trebuie făcute estimări, dar înţeleg că acele estimări trebuie făcute în funcţie de un istoric al consumului şi un istoric al consumului în luni de acelaşi tip. De aceea cred că ordinul ANRE-ului de prin 2014, clar, trebuie refăcut pentru că acolo se spune cum se fac citirile, de câte ori se fac citirile, cum se fac regularizările şi cred că trebuie adus la zi, în anul 2021, să ţină cont de condiţiile de piaţă curente, de liberalizarea care s-a făcut şi faptul că toată lumea aleargă după clienţi. Eu cred că în cazul meu este aşa un dat pe la spate furnizorului de către distribuitor, încărcând o factură şi vrând să enerveze clientul pe furnizor”, a adăugat Popescu.