Luna iulie aduce scumpiri cu până la 13% la energia electrică. Ce categorie de consumatori este vizată
- Ionel Sclavone
- 28 iunie 2021, 13:47
Prețurile la facturile pentru energia electrică se vor majora cu până la 13% pentru clienții casnici care nu au trecut pe piața concurențială.
De la 1 iulie, clienții care nu au încheiat un contract de furnizare pentru energie electrică pe piața concurențială vor plăti facturi mai mari. Conform statisticilor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) în această situație se află în jur de 50% dintre abonații casnici. Ei vor plăti prețuri mai mari cu 3 până la 13% de la 1 iulie, după cum a relatat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă de specialitate organizată de Profit.ro.
De la 1 ianuarie 2021 au fost eliminate preţurile reglementate iar la acel moment circa 3 milioane de consumatori aveau deja contracte noi semnate cu furnizorii. Numărul acestora reprezenta în jur de 30% din totalul de 8,9 milioane de consumatori,
„În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate din consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat”, a arătat Negy-Bege.
Prețurile au crescut pe piață
Conform reglementărilor în vigoare, cei care nu au semnat un contract pe piața concurențială vor plăti un tarif de serviciu universal, valabil până la finalul lunii iunie. Astfel, începând de luna viitoare, cei care nu au trecut în piața concurențială vor avea parte de o scumpire la facturile de energie electrică.
„Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei”, a precizat vicepreședintele ANRE.
România a devenit importator de energie
Zoltan Nagy-Bege a mai arătat că ţara noastră se confruntă cu un deficit de energie electrică, motiv pentru care a devenit importator net. Iar acest lucru se manifestă din ce în ce mai acut și pe piață.
„România şi-a asumat decarbonarea, trebuie să mergem pe acest drum, vedem că unele condiţii din piaţă ne forţează să facem acest pas. Acum un certificat de CO2 costă peste 50 de euro”, a completat el.