Evenimentul Zilei > Social > Oamenii dau vina pe ANRE pentru facturile mari la energia electrică
Oamenii dau vina pe ANRE pentru facturile mari la energia electrică

Oamenii dau vina pe ANRE pentru facturile mari la energia electrică

Aproximativ 70% din populație este de părere că Agenția Națională pentru Reglementare (ANRE) nu i-a informat cu privire la posibilitatea și procedurile pentru a alege un furnizor de energie. Sondajul a fost făcut de INSCOP în urma liberalizării totale a pieței de energie din data de 1 ianuarie 2021.

La o lună jumătate de la liberalizarea pieței de energie, întrebați dacă au suficiente informații despre posibilitatea și procedurile pentru alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, doar 35,9% dintre cei intervievați au răspuns afirmativ, iar 59,9% negativ. 4,2% nu știu sau nu răspund.

De ce cred oamenii că este de vină ANRE

Întrebați dacă sunt de părere că ANRE a făcut suficiente eforturi pentru a informa consumatorii în legătură cu procesul liberalizării pieței de energie electrică realizat la 1 ianuarie 2021, 26% dintre respondenți răspund afirmativ și 69% negativ. Procentul non-răspunsurilor este de 5%.

ANRE e condusă de Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit președinte de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat. Între 2000 și 2004 a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (fără nici o legătură cu experința sa de electrician), iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.

Între timp, el a absolvit și dreptul la o facultate particulară (Universitatea Nicolae Titulescu) și și-a luat masterul în drept la Universitatea București. În 2018, el a fost implicat în scandalul angajării la ANRE a norei lui Iulian Iancu, principalul specialist în energie al PSD. Nicoleta Tortolea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

Ce au răspuns când au fost întrebați dacă sunt mulțumiți de furnizorul de energie

La întrebarea ”Sunteți mulțumit de furnizorul dvs. actual de energie electrică?” 80,4% dintre cei intervievați răspund afirmativ și 16,3% negativ. 3,4% nu știu sau nu răspund.

Opiniile privind sectorul energetic sunt împărțite, inclusiv ca urmare a modului în care a fost percepută liberalizarea pieței de energie electrică. Astfel, 42,8% dintre respondenți sunt de părere că sectorul energetic se îndreaptă într-o direcție bună, iar 40,1% într-o direcție greșită.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Asociației Energia Inteligentă. Datele au fost culese în perioada 8- 17 februarie 2021. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.