Parlamentul European și statele membre ale blocului comunitar au ajuns la un acord, joi, în privința certificatului verde, care are rolul de-a înlesni călătoriile în spațiul Uniunii Europene. Denumirea oficială a acestui documentul va fi „certificat COVID digital al UE”. O schimbare față de varianta de „certificat verde digital”, care a fost propusă inițial. Oficialii de la Uniunea Europeană vor ca acest document să devină funcțional luna viitoare, conform Euronews.

Actul care va permite călătoria în spațiul Uniunii Europene

Într-un mesaj ce a fost publicat pe Twitter, Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, s-a referit la un instrument pentru garantarea libertății de mișcare a cetățenilor europeni, asupra căruia s-a convenit într-un timp record.

„Fum alb: avem un acord asupra propunerii Comisiei pentru un certificat digital Covid. Oferim această nouă unealtă în timp record pentru a garanta libera mişcare pentru toţi cetăţenii”, a scris Didier Reynders pe rețeaua de socializare.

Ce informații va oferi certificatul verde despre posesor

Certificatul verde digital trebuie să arate dacă posesorul acestuia a fost imunizat împotriva coronavirusului, dacă a fost testat negativ pentru infecția cu coronavirus sau dacă a fost infectat.

Cetățenii europeni pot obține acest document dacă îndeplinesc unul dintre cele trei criterii. Și persoanele care au făcut o singură doză de vaccin pot să solicite certificatul, însă doar dacă au fost vaccinați cu unul dintre serurile anti-COVID-19 ce au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). În prezent, acestea sunt vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Se pun la bătaie 100 de milioane de euro pentru a face testarea mai accesibilă

În cadrul negocierilor de la nivelul UE s-a ajuns la un compromis. Ar urma să se pună la dispoziție suma de 100 de milioane de euro din fonduri Uniunii, pentru a face testarea RT-PCR mai accesibilă cetățenilor. Statele membre trebuie să garanteze că vor impune restricții de călătorie titularilor de certificat doar în condiții necesare pentru protejarea sănătății publice.

Certificatul pentru COVID-19 ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni. Deținerea actului nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie. De la stat la stat, fiecare autoritate va decide dacă posesorii „certificatului verde” vor sta sau nu în carantină. Asta va depinde de apariția situațiilor excepționale, cum ar fi apariția unor noi mutații ale virusului.

Persoanele care nu dețin „certificatul verde” se vor supune regulilor luate de fiecare țară, pentru împiedicarea răspândirii virusului.