Evenimentul Zilei > International > Rusia nu va cere extrădarea cetățenilor ruși care au fugit din țară pentru a scăpa de mobilizare. Explicațiile Ministerului rus al Apărării
Rusia nu va cere extrădarea cetățenilor ruși care au fugit din țară pentru a scăpa de mobilizare. Explicațiile Ministerului rus al Apărării

Rusia nu va cere extrădarea cetățenilor ruși care au fugit din țară pentru a scăpa de mobilizare. Explicațiile Ministerului rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării a anunțat, marți, că nu va cere extrădarea cetățenilor ruși care au fugit din țară pentru a scăpa de mobilizarea parțială anunțată de Putin. Potrivit informațiilor din presă, aproximativ 300.000 de bărbați au părăsit Rusia în câteva zile.

Moscova nu va solicita guvernelor străine extrădarea miilor de ruși care au părăsit țara pentru a nu fi obligați să se înroleze în armată, odată cu anunțul mobilizării făcut de Putin. Precizările au fost făcute marți, de Ministerul rus al Apărării.

Rusia nu va cere returnarea obligatorie a bărbaților ruși ce au fugit din țară

„Ministerul rus al Apărării, în cadrul mobilizării parţiale, nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor din Kazahstan, Georgia şi alte ţări cu privire la problema presupusei returnări forţate în Rusia a cetăţenilor ruşi care se află acolo”, se arată într-un comunicat.

De la anunțul mobilizării făcut de Putin în 21 septembrie, sute de mii de bărbați care erau apți pentru a lupta, aproape 300.000, au luat cu asalt granițele țării, încercând să fugă din calea mobilizării. Ei s-au refugiat în special în fostele republici sovietice din Asia Centrală şi Caucaz.

Când sunt obligate statele vecine Rusiei să extrădeze cetățeniii

Cu toate acestea, există o variantă în care statele în care mii de bărbați ruși s-au refugiat trebuie să-i extrădeze pe aceștia.

Astfel, ministrul kazah de interne, Marat Ahmetjanov, a declarat marţi că Astana, capitala Kazahstanului, ar fi constrânsă să-i extrădeze pe ruşii care au fugit de mobilizare doar în cazul în care aceştia sunt incluşi pe lista oficială cu persoane date în căutare în Rusia.

La rândul său, președintele kazah le-a promis cetățenilor care au fugit din Rusia că îi vor proteja.

În cazul în care un cetăţean rus primeşte un ordin de încorporare şi nu se prezintă la un comisariat militar, el poate teoretic să fie considerat drept dezertor şi să fie inclus pe lista persoanelor date în căutare în Rusia, potrivit Agerpres.

Rusia a luat măsuri de precauție

Federația Rusă ar putea decide să închidă granițele începând de miercuri, conform presei de stat a Moscovei. În ultimele patru zile, sute de mii de cetățeni ruși au fugit din ţară, speriați de faptul că ar putea fi obligați să lupte în războiul din Ucraina.

În acest sens, președintele Rusiei Vladimir Putin a transmis populației țării că deține date referitoare la cetățenii de sex masculin care au plecat din țară după ce a fost anunţat ordinul de înrolare.