Evenimentul Zilei > International > Rusia intenționează să închidă frontierele țării. De frica înrolării, sute de mii de ruși au emigrat deja
Rusia intenționează să închidă frontierele țării. De frica înrolării, sute de mii de ruși au emigrat deja

Rusia intenționează să închidă frontierele țării. De frica înrolării, sute de mii de ruși au emigrat deja

Federația Rusă ar putea decide să închidă granițele începând de miercuri, conform presei de stat a Moscovei. În ultimele patru zile, sute de mii de cetățeni ruși au fugit din ţară, speriați de faptul că ar putea fi obligați să lupte în războiul din Ucraina.

Președintele Rusiei Vladimir Putin a transmis populației țării că deține date referitoare la cetățenii de sex masculin care au plecat din țară după ce a fost anunţat ordinul de înrolare. Conform datelor FSB, diseminate în presa de stat, în doar patru zile, un număr de 261.000 de bărbați au plecat din Rusia, serviciul de informații rus sugerând și că migrația în masă se va accentua în viitorul apropiat.

Rusia vrea să închidă granițele

„Atmosfera de la Kremlin este de așa natură încât forțele de securitate și Ministerul Apărării îl vor putea convinge pe Putin să închidă granițele înainte de a fi prea târziu”, a declarat un oficial rus sub anonimat.

Totuși, un alt demnitar din Administrația Prezidențială ar fi spus că nu a văzut un decret semnat de Vladimir Putin referitor la închiderea granițelor.

Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, a afirmat că circa 300.000 de cetățeni vor fi mobilizați în Forțele Armate ale țării, prin Decret al președintelui Putin, conform Novayagazeta.ru.

Vladimir Putin anunță mobilizarea în Rusia

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a dispus implementarea decretului președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială în Rusia: „Am semnat directiva, au fost stabilite sarcinile pentru toți subiecții, s-au dat instrucțiuni Marelui Stat Major privind ordinea de desfășurare a acţiunilor de mobilizare a trupelor și forțelor. Dispun trecerea la execuție”, a spus oficialul.

Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, a reacționat după discursul lui Vladimir Putin: „Referendumurile simulate și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec pentru Rusia. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a anexa teritoriu ucrainean și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a postat Brink pe Twitter.

Potrivit liderului de la Kremlin, rezerviștii vor fi cei mobilizați. Sunt vizați mai ales cei care au servit în Forțele Armate ale Federației Ruse și au experiență relevantă: „Această chemare în serviciu va fi urmată, neapărat, de o pregătire suplimentară a celor mobilizați, având în vedere experiența operațiunii militare speciale”, a mai afirmat Vladimir Putin.