Evenimentul Zilei > International > Rusia își arată colții după ultimul anunț al SUA despre Ucraina. „E foarte periculos!″
Rusia își arată colții după ultimul anunț al SUA despre Ucraina. „E foarte periculos!″

Rusia își arată colții după ultimul anunț al SUA despre Ucraina. „E foarte periculos!″

La puțin timp după ce președintele Joe Biden i-a declarat președintelui Volodîmîr Zelenski că SUA rămân ”ferm angajate” în favoarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi vor acorda un nou ajutor în valoare de 60 de milioane de dolari pentru securitatea acestei ţări, purtătorul de cuvânt Dmitry Peskov a subliniat că acest demers este ”foarte periculos”.

Secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin a avansat un scenariu conform căruia Ucraina ar putea demara ofensiva pentru a înclina balanța în conflictul armat din Donbas. Practic, reprezentantul Kremlinului a subliniat că armamentul livrat Ucrainei de SUA poate determina regimul de la Kiev să se comporte ”impredictibil”.

”Impredictibil” și ”periculos” în ceea ce privește conflictul din estul țării. De asemenea, Dmitry Peskov a regretat că prietenia americano-ucraineană este întreținută de opoziţia faţă de Rusia.

14.000 de morți în conflictul armat din Donbas

Amintim că trupele ucrainene se confruntă din 2014 cu forţe separatiste susţinute de Rusia în regiunea Donbas. Guvernul de la Kiev a transmis că 14.000 de oameni au murit din cauza conflictului din estul Ucrainei.

Armata Ucrainei, în timpul unor manevre în care au fost testate tancurile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a lansat observațiile în oraşul Vladivostok, situat în Orientul Extrem al Rusiei. ”Considerăm că aceasta ar putea cauza acţiuni impredictibile de partea ucraineană, în sensul unor încercări de a soluţiona conflictul din Ucraina prin forţă.

Asta este foarte periculos. Ca să o spunem direct, vorbim despre o prietenie ucraineano-americană împotriva Rusiei. Adică, ei nu sunt prieteni între ei, ci împotriva Rusiei. Asta nu poate fi decât regretabil”, a punctat Peskov.

Rusia nu dorește să o vadă pe Ucraina membră a NATO

Totodată, diplomatul și reputatul turcolog a reamintit că Moscova se opune aderării Ucrainei la NATO, în tentativa de a forța Rusia să facă pasul în spate. Precizările lui Peskov au ținut cont de ultimele declarații ale Zelenski în timpul vizitei recente efectuate în SUA.

Volodîmîr Zelenski a declarat că Ucraina a făcut tot ce este necesar pentru a primi Planul de Acţiune pentru aderare la NATO. Totuși, mai-marii NATO au replicat că Ucraina trebuie să realizeze mai multe reforme politice înainte de a deveni membră a organizaţiei, conform reuters.com.

Dmitry Peskov