Alexandru Rafila: Medicii au tot dreptul să lucreze şi în sistemul public, și în cel privat

Alexandru Rafila: Medicii au tot dreptul să lucreze şi în sistemul public, și în cel privat Alexandru Rafila. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că medicii au dreptul să lucreze şi în sistemul public, şi în cel privat. Remarca lui Rafila a fost făcută cu referire la scandalul legat de fostul candidat al PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru funcția de primar după ce au apărut informații despre faptul că acesta lucrează atât la un spital public, cât și la unul privat.

Medicii pot lucra și la stat, și în privat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila menționa însă, că un medic medic care lucrează şi în sistemul public și în cel privat ar trebui să respecte anumite condiţii. Iar cea mai importantă este aceea ca medicul respectiv să respecte programul în integralitate la spitalul public.

„Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat, dar trebuie respectate nişte condiţii. Dacă eu am cartea de muncă la spitalul public, eu trebuie să îmi desfăşor programul, activitatea, în integralitate la spitalul public. După ce îmi termin programul la spitalul public, mă pot duce la spitalul privat, să lucrez două ore, trei ore”, a spus ministrul.

Programul de la stat trebuie respectat

Ministrul arăta că sunt multe situaţii în care acest lucru elementar nu se întâmplă. Iar obligația respectării programului de lucru este valabilă și pentru managerii de spitale.

Ne puteți urmări și pe Google News
Spitalul Județean din Oradea, aplicația

Sursă foto: Facebook

Întrebat dacă se întâmplă acest lucru, Alexandru Rafila a răspuns: ”Cred că sunt multe situaţii în care nu se întâmplă lucrul ăsta. Managerii de spitale au responsabilitatea respectării programului de lucru”.

De asemenea, având în vedere discuțiile „în jurul calităţii lui Cătălin Cîrstoiu de manager al Spitalului Universitar”, Rafila a declarat că eventualele incompatibilități ar trebui stabilite de către instituţiile responsabile.

”Dacă există o incompatibilitate, ea trebuie stabilită de către instituţiile responsabile”, a precizat el.

Totodată, ministrul Sănătăţii a mai spus că el este adeptul flexibilităţii.

”Eu sunt adeptul flexibilităţii într-o măsură în care bunul simţ şi etica sunt respectate. Adică, un pacient poate să opteze între un spital public şi un spital privat, este dreptul lui. Diferenţa este că la un spital public nu plăteşte nimic, la un spital privat poate să plătească o sumă considerabilă, sigur, pe baza unui contract, în plus faţă de ce decontează CAS.