Mitropolitul Vladimir, despre invazia rusească în Ucraina: Războaie au fost și când Iisus Hristos era pe pământ
- Maria Dima
- 1 mai 2024, 22:03
De la invazia Rusiei în Ucraina, tot mai mulți preoți moldoveni au renunțat la Mitropolia Moldovei și au trecut la Mitropolia Basarabiei. Este cunoscut faptul că Mitropolitul Vladimir al Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, a făcut deplasări la Moscova.
Acum, Mitropolitul Vladimir, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina. În același timp, capul bisericii ortodoxe din Moldova evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. ÎPS Vladimir a mai declarat că preoții care emigrează la Mitropolia Basarabiei sunt ademeniți cu favoruri financiare. Cei plecați au invocat, însă, faptul că nu au putut rămâne în biserica condusă de Patriarhul Kirill, care a devenit aliatul lui Putin în vărsarea de sânge declanșată în Ucraina.
„De fiecare dată am zis și zicem că nu este bine ceea ce se petrece între două state, între două biserici. Cea ucraineană și biserica rusă. Ceea se întâmplă nu este corect. Noi ne rugăm în continuare ca bunul Dumnezeu să ne trimită pace, dar războaie au fost de la început și când Iisus Hristos era pe pământ și până în prezent”, a spus Mitropolitul Vladimir, citat detv8.md.
Mitropolitul Vladimir: Datoria bisericii este să se roage pentru dânșii
Deși spune că nu e bine, Mitropolitul Vladimir nici nu condamnă războiul lansat de Rusia în Ucraina acum mai bine de doi ani. Din poziția neutră, Înaltpreasfințitul se apără prin faptul că biserica trebuie să se roage pentru toți. Mitropolitul a comentat și revolta apărută în societate, deoarece la slujbe este pomenit și Patriarhul Kirill, cel care susține deschis invazia rusă în țara vecină.
„Pentru cei care sunt întemnițați. Sunt în închisori. Noi primim numele și ne rugăm pentru el, dar nu știm cine este el. Poate el a omorât un om, dar datoria bisericii este să se roage pentru dânșii”.
Deși numărul preoților plecați la Mitropolia Basarabiei a crescut după fiecare ieșire a Patriarhului Kirill, în care se propaga războiul, Mitropolitul Moldovei are o altă explicație: „Neavând surse financiare, poate pentru reparația bisericii sau poate pentru întreținere. Fiindcă în România toate bisericile sunt întreținute de ministerul Culturii, de către Guvernul României. Și atunci când preotul vrea să facă reparație la biserică, el depune cerere”.
Preoții Mitropoliei Basarabiei încasează lunar un salariu net de aproximativ 250 de euro. Biserica Ortodoxă Română susține că în ultimul an și-a deschis ușile pentru aproximativ 50-60 de preoți ce au părăsit biserica subordonată Patriarhiei Ruse.