Mitropolia Basarabiei câștigă teren în fața celei a Moldovei

Mitropolia Basarabiei câștigă teren în fața celei a MoldoveiSursa foto: Arhiva EVZ

Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, câștigă teren în fața celei a Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova.

Iar schimbarea de opinie pare destul de accelerată, dacă punem alături două sondaje, unul realizat de IMAS la finalul anului trecut, celălalt publicat săptămâna trecută, de CBS Research.

Mitropolia Basarabiei câștigă teren în fața celei a Moldovei

În sondajul IMAS din noiembrie-decembrie anul trecut, 63 la sută dintre moldovenii erau de părere că Mitropolia Moldovei trebui să rămână subordonată canonic Patriarhiei Ruse, conduse de Patriarhul Kiril, un apropiat al lui Putin și susținător al războiului contra unui alt popor majoritar ortodox, ucrainenii, în timp ce 27% voiau ca instituția să adere la Patriarhia Română.

Acum, potrivit sondajului CBS Research, 43,2% dintre moldoveni ar vrea ca biserica din Republica Moldova să aparțină de Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, în timp ce 32,4% susțin că ar trebui să facă parte din Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române.

Este o scădere de circa 20% a celor care își doresc ca bisericile din Republica Moldova să aparțină de Mitropolia Moldovei. În ceea ce privește trecerea la Mitropolia Basarabiei, creșterea este ceva mai mică, de doar circa 5 puncte procentuale.

În sondajul IMAS de la sfârșitul anului trecut, realizat pe un eșantion de 954 de persoane în perioada 29 noiembrie – 16 decembrie 2023, cu o marjă de eroare de 3,2%, 10% dintre respondenți nu aveau o opinie pe acest subiect.

Cum se distribuie opiniile în funcție de alte date demografice

În sondajul CBS Research, realizat în luna februarie, 2024, de către CBS Research, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, 21% dintre cei chestionați nu au o părere clară despre subiect, iar 3% nu știu ce este Mitropolia Basarabiei.

Opțiunea pentru România sau Rusia nu depinde semnificativ de mediul de reședință (urban sau rural) și destul de puțin de ocupație sau sex. În schimb vârsta contează destul de mult, persoanele între 19 și 29 de ani preferând, cu o diferențăe de peste 1,5 puncte procentuale, Mitropolia Basarabiei.

Intervalele de vârstă 30-44 de ani și 45-59 de ani preferă Mitropolia Moldovei, de obediență rusă, iar la persoanele de peste 60 de ani opțiunile se reechilibrează, cu un ușor avantaj (2,6 puncte procentuale) pentru Mitropolia Moldovei.

Studiile contează însă foarte mult, singura categorie la care opțiunile sunt net favorabile Mitropoliei Basarabiei (cu 10 punte procentuale) fiind cei cu studii superioare, o diferență chiar mai mare decât cea dată de etnie, unde opiniile față ce cele două mitropolii sunt diferite cu doar 5 puncte procentuale.

Mitropolia Basarabiei, văzută ca susținând unirea cu România și aderarea la UE

Întrebați ce susține Mitropolia Basarabiei, respondenții au indicat următoarele:

Unirea cu România: Da- 50,7%; Nu- 19,1%; Nu știu/Nu răspund- 30,3%;

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană: Da- 48,8%; Nu- 18,5%; Nu știu/Nu răspund- 32,7%;

Nu are nici o implicare politica: Da- 29%; Nu- 40,3%; Nu știu/Nu răspund- 30,7%;

Integrarea Republicii Moldova în Nato: Da- 27,4%; Nu- 31,2; Nu Știu/Nu răspund- 41,3%;

Apropierea de Federatia Rusa: Da- 19,6%; Nu- 48,4%; Nu știu/Nu răspund- 32%.

Moldovenii au fost întrebați și dacă Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române trebuie sau nu sa viziteze Republica Moldova, iar răspunsurile au fost următoarele:

Da- 63,9%; Nu- 15,4%; Nu știu/Nu răspund- 20,7%.

Sondajul CBS Research a fost realizat pe un eşantion de 1104 persoane, cu vârstă de 18 ani şi mai mult, din 13 regiuni geografice, care coincid cu unităţile administrativ teritoriale. Sondajul are o eroare maximală de +3%, iar perioada de culegere a datelor a fost 7-12 februarie 2024.