BOR, mesaj după ce mulți preoți din Republica Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei. „Au înțeles asta”

BOR, mesaj după ce mulți preoți din Republica Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei. „Au înțeles asta” Vasile Bănescu l-a criticat pe câștigătorul Eurovisionului. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis un mesaj, prin vocea purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu, preoților din Republica Moldova, care au trecut la Mitropolia Basarabiei. Această mișcare arată că viitorul Moldovei este alături de Europa, iar clericii au înțeles asta, după cum a precizat Bănescu.

„Fenomenul ieșirii de sub jurisdicția Mitropoliei Moldovei, deci cea cu legătură directă cu Patriarhia Moscovei, este în creștere. Este un fenomen care anunță un dezgheț de tip ecleziastic și o formulare a discernământului clericilor din Republica Moldova. Ei înțeleg că, de fapt, viitorul inclusiv al Republicii Moldova este alături de Europa, este alături de România”, a afirmat Vasile Bănescu, pentru romania.europalibera.org.

BOR, despre preoții din Republica Moldova, care au trecut la Mitropolia Basarabiei

El a vorbit și despre amenințarea Bisericii Ortodoxe Ruse cu „consecințe grave” dacă BOR va continua să angajeze preoți care acum sunt subordonați Mitropoliei Moldovei – care ține de Mitropolia Moscovei. Vasile Bănescu a precizat că, deocamdată, prelații Bisericii Ortodoxe Române nu resimt consecințele invocate de Biserica Rusă. În plus, susține el, Sinodul de la București nu va da înapoi, ba mai mult – își va continua planul de salarizare a preoților moldoveni care îi vin alături, precum și pe cel cu privire la deschiderea unor structuri clericale ale Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina.

„Acest gen de formulare nu mai surprinde de vreme ce la nivel înalt, la Moscova, se iau decizii și se formulează lucruri mult mai grave decât această voalată amenințare, una care nu cred că va afecta cu adevărat Biserica Ortodoxă Română, pentru că nu are cu ce”, a mai declarat Vasile Bănescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sinodul BOR a decis pe 29 februarie să-i cheme pe preoții din Republica Moldova la Mitropolia Basarabiei, care aparține de Biserica Ortodoxă Română, și astfel să plece de la Mitropolia Moldovei, care este subordonată Patriarhiei Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a amenințat, la mijlocul lunii martie, omologii care conduc Biserica Ortodoxă Română cu „grave consecințe”.

Deranjat de exodul preoților din eparhiile sale, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, i-a trimis o scrisoare, la începutul lunii martie, Patriarhului României, Daniel, chemându-l să mijlocească dialogul cu Mitropolia Basarabiei, dar, în același timp, acuzându-l că-i corupe clericii.