Vasile Bănescu, despre ordinul dat de ÎPS Teodosie: „Acest neam de demoni nu iese decât cu rugăciune şi post”

Vasile Bănescu, despre ordinul dat de ÎPS Teodosie: „Acest neam de demoni nu iese decât cu rugăciune şi post” Vasile Bănescu, dat în judecată de ÎPS Teodosie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române continuă scandalul public cu ÎPS Teodosie. După ordinul transmis de Arhiepiscopia Tomisului, Vasile Bănescu i-a transmis un mesaj subtil.

Vasile Bănescu a lansat un nou val de critici acide la adresa Arhiepiscopului Tomisului. Deranjat de îndemnul clericului pentru bisericile și mănăstirile din România, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a reacționat.

Vasile Bănescu, nou mesaj pentru ÎPS Teodosie

Arhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care instituie o perioadă de post în intervalul 26-28 februarie. ÎPS Teodosie i-a îndemnat pe preoții din biserici si mănăstiri să se roage, citind Acatistul Bunei Vestiri şi Acatistul Sfântului Apostol Andrei. Clericul a precizat că aceste nevoințe pot ajuta la înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.

Deranjat de îndemnul dat de ÎPS Teodosie, Vasile Bănescu a reacționat. Prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, purtătorul de cuvânt al BOR i-a transmis că postul e eficient atunci când e folosit în „armelor și munițiilor pocăinței”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Vasile Bănescu,

Vasile Bănescu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Replica reprezentantului BOR

„Acest neam de demoni nu iese (din unii) decât cu rugăciune şi post' – Evanghelia după Matei, cap. 17 Post și rugăciune. Dar nu doar trei zile. Demonul trufiei, al iubirii de stăpânire și al grăirii mincinoase în deșert este cumplit. El se poate manifesta inclusiv prin încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața acesteia și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică.

Postul și rugăciunea sunt arme redutabile și foarte eficace împotriva demonilor care ne chinuie. Cu minima condiție de a le folosi exclusiv în registrul corect al armelor și munițiilor pocăinței, nu în cel greșit al asaltului asupra rațiunii, adevărului și bunului-simt", a scris purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, pe pagina sa de Facebook.

ÎPS Teodosie, Vasile Bănescu

ÎPS Teodosie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vasile Bănescu și ÎPS Teodosie, în conflict deschis

Cei doi oficiali ai Bisericii Ortodoxe Române poartă un conflict de mai mulți ani. Vasile Bănescu a desființat numeroase opinii și învățături făcute publice de ÎPS Teodosie. Tensiunile s-au reaprins după ordinul dat recent de Arhiepiscopia Tomisului

„Având în vedere râvna şi solicitarea insistentă a credincioşilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Tomisului de a se institui o perioadă de rugăciune şi de post pentru împlinirea dorinţei poporului de pace, rânduială şi descoperire a adevărului.”, arată solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului.

Sfântul Sinod a respins solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului, privind ridicarea la rang de Mitropolie, din anul 2003. Cu toate acestea, ÎPS Teodosie le cere reprezentanților Bisericii să revină asupra acestei decizii.