A fost lansată aplicația-interpret pentru persoanele cu deficiențe de auz
- Maria Dima
- 1 mai 2024, 15:11
În Republica Moldova a fost lansat serviciul „Deaf Info Center”, care vine în întâmpinarea nevoilor specifice ale comunității persoanelor cu deficiențe de auz, oferind acces la informație și servicii esențiale într-un mod adaptat și accesibil, prin intermediul unei aplicații online. Aplicația poate fi descărcată de pe App Store sau magazinul Google Play.
Sistemul permite persoanelor cu deficiențe de auz să folosească serviciile unui interpret, în format de videoconferință, fără a mai fi nevoie ca interpreții în limbajul mimico-gestual să se deplaseze la beneficiari.
„Prin acest nou serviciu, ne dorim să transmitem un mesaj de susținere și înțelegere către fiecare persoană cu deficiențe de auz și familiile acestora. Suntem aici pentru voi, pentru a vă oferi nu doar accesibilitate, ci și un suport real pentru o viață mai bună și o societate mai incluzivă pentru toți”, a declarat Vasile Cușca, secretar de stat în ministerul Muncii.
„Sper că datorită acestui proiect persoanele cu deficiențe de auz își vor putea rezolva toate problemele urgente. Au fost cazuri când persoanele nimereau în accidente sau se simțea rău și aveau nevoie de ajutor urgent. Acest serviciu are scopul de a oferi reacție urgentă la astfel de situații”, a declarant și Ruslan Lopatiuc, președintele Asociației Surzilor din Republica Maoldova.
Cum poate fi descărcată aplicația
Conform legii privind prestarea serviciilor de comunicare prin utilizarea limbajului mimico-gestual/limbajului semnelor cu ajutorul interpretului, persoanele cu deficienţe de auz din Republica Moldova beneficiază de servicii gratuite de comunicare prin utilizarea limbajului mimico-gestual, care sunt acordate de către interpreţii Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova. Aceste servicii sunt subvenționate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Aplicația „DEAF Info Center” a fost creată în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Proiectul este implementat de Asociația Surzilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Alianța INFONET, cu sprijinul Uniunii Europene și cofinanțat de Fundația Soros Moldova, Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.
Pentru mai multe detalii despre serviciul „Deaf Info Center”, accesați pagina Asociației Surzilor din Republica Moldova:www.as.md/deaf-info-center sau sunați la numărul de telefon 022-72-99-25.