Viața la bloc. Reguli legate de folosirea spațiilor comune

Viața la bloc. Reguli legate de folosirea spațiilor comune Bloc de apartamente Sursa foto: Unquintu | Dreamstime.com

Spaţiile din blocurile de locuinţe pot fi folosite de proprietari în anumite condiții. Conform legii, acestea reprezintă un reprezintă un drept de coproprietate forţată. Puțini locatari cunosc aceste reguli legate de viața la bloc.

Viața la bloc. Condițiile în care pot fi folosite părțile comune

Conform legii, fiecare coproprietar este responsabil de costurile legate de reparațiile din spațiile comune. În acest sens sunt vizate: casa scării, ascensorul, terasa blocului, ușa de la intrare sau chiar pereții.

Viața la bloc

Sursa foto: Google Maps

„Administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina fiecărui coproprietar, care este obligat să suporte cheltuielile direct proporţional cu cota sa parte. Drept urmare, cota indiviză/cota parte din proprietatea comună este parte a ecuaţiei prin care se împart o serie de cheltuieli, cum ar fi reparaţiile efectuate spaţiilor comune din bloc: uscătorul, casa scării, spălătoria, subsolul, acoperişul (terasa) blocului, etajul tehnic, uşa de la intrarea în bloc, pereţii exteriori ai blocului, conductele comune, ascensoarele etc.”Cristina Leţu

Cum se împart cheltuielile

Potrivit avocatului, în cazurile în care a fost constituită o asociație de proprietari, aceasta devine responsabilă de modul de repartizare a cheltuielilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Repararea acoperişului unui bloc nu reprezintă element de calcul al costurilor etajului la care locuiesc proprietarii prejudiciaţi (cei de la ultimul etaj), întrucât este parte comună, a cărei întreţinere şi reparaţie se repartizează tuturor proprietarilor în funcţie de cota indiviză”, mai spune Cristina Leţu.

Viața la bloc

bloc / Sursa foto: Photo 94726937 © Pisit Habha | Dreamstime.com

Viața la bloc. Excepții de la această regulă

Regula nu este valabilă în cazul în cheltuielilor legate de părțile comune folosite exclusiv de unii dintre coproprietari. De altfel, primăria intervine în situațiile ce țin de reparațiile și întreținerea imobilului strict pentru a da avize sau autorizații.

De exemplu, în cazul clădirilor de bloc aflate în zona militară, administrația poate interveni prin stabilirea modului în care se pot efectua anumite lucrări. Totuși, primăria nu este responsabilă financiar pentru acestea. Excepție fac situațiile în care sunt implicate programele de finanțare europeană.