Săptămâna Mare este una încărcată pentru gospodine nu doar din punct de vedere spiritual. Înainte de Paște, ele fac celebra curățenie generală și pregătesc preparatele tradiționale, specifice acestei mari sărbători. Reprezentative sunt ouăle încondeiate și cozonacii, însă acestea nu se pregătesc în orice zi. Iată când este cel mai indicat să le faci.
Săptămâna Mare. E păcat să coci în Vinerea Seacă
Există multe tradiții legate de Săptămâna Mare, iar una dintre ele face referire la pregătirea cozonacilor de Paște. Se spune că este mare păcat să gătești orice fel de preparat în Vinerea Mare. Aceste produse nu vor fi binecuvântate pentru că îi arzi mâinile Maicii Domnului.
Vinerea Seacă este o zi destinată mersului la biserică și meditației interioare. În această zi se ține post negru, iar seara, la Denii, se cântă Prohodul Domnului. După această cântare, tot soborul înconjoară biserica de trei ori cu Sfântul Epitaf, apoi este așezat pe masa din mijlocul bisericii. La sfârșitul slujbei, preotul împarte florile aduse de enoriași, considerate bune de leac, iar apoi se aprind lumânări la morminte.
Joia Mare, ziua în care se coc cozonacii și se fac ouăle roșii
În cultura populară, ziua în care se coc cozonacii și se înroșesc ouăle este joia din Săptămâna Mare. Se spune că ouăle înroşite în această zi nu se strică tot timpul anului. Cozonacii se fac tot în această zi, după ce ouăle au fost încondeiate. Ei mai pot fi copți și sâmbătă dimineață.
La fel ca și cozonacii, și ouăle este păcat să le vopsești în Vinerea Mare. În tradiția populară, oul de Paște simbolizează viața eternă, fertilitatea, renașterea și norocul. Cele roșii sunt considerate păzitorii casei. În unele regiuni ale României, ouăle roșii sfințite sunt îngropate în gospodărie, pentru ca aceasta să fie ferită de grindină și piatră.
Săptămâna Mare. Este sau nu păcat să vopsești ouăle de Paște în altă culoare
De Paște, în Săptămâna Mare, tradiția este să vopsim ouăle în roșu, această culoare reprezentând sângele Mântuitorului. În ultimii ani, moda s-a schimbat, iar ouăle sunt vopsite în diferite culori. Majoritatea oamenilor cred că un coș cu ouă multicolore arată mult mai bine decât unul doar cu ele roșii.
Este sau nu un păcat faptul că vopsim ouăle în alte culori în afară de roșu? Culoarea roșie de pe ouă reprezintă sângele lui Iisus, care a curs atunci când el a fost răstignit pe cruce. Părintele Andrei Atudori spune că este bine să nu le colorăm în altă culoare decât roșu, în semn de respect pentru Mântuitor.
„Culoarea tradițională cu care se vopsec ouăle de Paști este cea roșie datorită simbolismului ei. Este adevărat că în ultimii ani se manifestă o tendință din ce în ce mai prezentă de a fi vopsite în fel de fel de culori, care de care mai pestrițe, plus că a mai apărut și moda lipirii de abțipilduri. Cel mai potrivit ar fi să ne limităm la vopsirea în culoarea roșie, ca formă de respect față de Patimile și Învierea Domnului, față de tradiția Bisericii și, până la urmă, față de bunul-gust”, spune Părintele Andrei Atudori, potrivit celor de la Substanțial.