Proteste în mai multe orașe din Franța. Distrugeri, gaze lacrimogene, polițiști răniți și zeci de arestări

Proteste în mai multe orașe din Franța. Distrugeri, gaze lacrimogene, polițiști răniți și zeci de arestări Franța Proteste. Sursa foto: X

Violenţe şi distrugeri au loc în toată Franţa. În Lyon, 22 de persoane au fost arestate și doi polițiști răniți după ce indivizi cu glugă au atacat o bancă. Violențe similare au izbucnit și în orașul de vest Nantes. Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate la Paris. Polițiștii au confiscat arme și alte obiecte periculoase. Autoritățile au anunțat că aproximativ 12.000 de polițiști și jandarmi au fost dislocați în toată țara, inclusiv 5.000 la Paris.

Violențe, răniți și distrugeri la protestele de 1 Mai, din Franța

A fost format un baraj în Piaţa Bastiliei, unde manifestanţi agită steaguri palestiniene. La marşul de 1 Mai din Paris s-a strigat „ACAB (All cops are bastards)!” şi „Toată lumea detestă poliţia!”.

S-a format o coloană importantă de aproximativ 4.500 de persoane, între care și câteva sute de radicali, a spus o sursă din poliţie. Cel puţin două vitrine de magazine şi un adăpost dintr-o staţie de autobuz au fost sparte.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, alte forţe de ordine blocau accesul manifestanţilor în Piaţa Bastilia, unde mai mulţi manifestanţi agitau steaguri palestiniene. După pornirea coloanei, se puteau vedea primele pagube materiale - vitrine şi panuri publicitare sparte.

Violenţe şi distrugeri au loc în toată Franţa. Cel puţin 15 persoane au fost arestate, în cadrul unor controale operate înaintea manifestaţiei de 1 Mai, la Paris, unde 478 de persoane au fost controlate de către forţe de ordine, anunţă miercuri Prefectura Poliţiei Parisului, care precizează că s-au confiscat arme - inclusiv o „rozetă” şi un cuţit Opinel.

În fruntea coloanei oficiale, „blacks blocs” care au desfăşurat un banner, au incendiat simbolul Jocurilor Olimpice (JO) în aclamaţiile mulţimii.

Violențe și la Lyon, bănci au fost luate drept ţintă de persoane îmbrăcate în negru, cu faţa ascunsă. Prefectura din Rhône a anunţat că 17 persoane au fost arestate. Violenţe au izbucnit miercuri în centrul oraşului Nantes, la manifestaţii la care iau parte mii de oameni, de 1 Mai. Au fost distruse magazine, iar forţele de ordine au tras cu gaze lacrimogene, potrivit unui fotograf AFP.

Forţe de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene

Manifestanţi care se revendică de la mişcarea „antifa”, îmbrăcaţi în negru şi purtând şepci, au atacat către prânz vitrine, o bancă, un supermarket Carrefour şi un magazin de îmbrăcăminte, a mai relatat fotograful.

Principalele sindicate cer manifestaţilor să mărşăluiască de 1 Mai pentru a obţine salarii mai mari, în favoarea păcii sau a unei Uniuni Europene (UE) „mai protectoare”.

Spre deosebire de marşul din 2023, când principalele opt organizaţii sindicale franceze - CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires şi FSU - au defilat împreună împotriva reformei pensiilor, anul acesta nu există o mobilizare comună.

Primele manifestaţii de amploare au pornit la Marsilia, Nisa, Strasbourg şi Clermont-Ferrand

La Marsilia, manifestanţi au agitat numeroase steaguri palestiniene, potrivit unor imagini difuzate de BFMTV. Steaguri palestiniene au fost agitate şi la Nisa, potrivit France Bleu.

Preşedintele Rassemblement national (RN, extremă dreapta, fostul Front Naţional, FN) Jordan Bardella a anunţat într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare că sărbătoreşte Ziua Muncii şi Muncitorilor, ”dar şi pe (...) Jeanne d’Arc”.

„Franţa noastră ştie să reunească în memoria sa colectică amintirea luptelor pentru o viaţă mai demnă şi omagiul unei figuri a unui popor care nu renunţă”, a spus el

Marion Maréchal, capul de listă al Partidului Reconquête în alegerile europene, îi aduce la rândul său un omagiu ”Fecioarei din Orléans” printr-o vizită în satul natal, Domrémy, în Vosges.

Activişti propalestinieni ar putea îngroşa rândurile manifestanţilor

Este vorba despre un aflux mult mai mic decât în 2023, când la această mobilizare au luat parte aproape 800.000 de manifestanţi - potrivit autorităţilor - şi 2,3 milioane de manifestanţi - potrivit Confederaţiei Geneale a Muncii (CGT).

Activişti propalestinieni ar putea îngroşa rândurile manifestanţilor, mai ales la Paris, dar şi ”critici” ai JO ar putea profita de această ”tribună”, potrivit spionajului francez.

Autorităţile se aşteaptă în mare la manifestaţii ”cu caracter mai degrabă festiv” şi ”mai liniştit” decât anul trecut, când Ziua Muncii a fost marcată de ciocniri uneori violente în capitală şi în alte oraşe ca nantes şi Lyon, informează leparisien.fr.