Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei, făcută la București

Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei, făcută la BucureștiUcraina NATO / Sursa foto: Arhiva EvZ

Moscova solicită oficial NATO să renunțe la angajamentul făcut în 2008, la summitul de la București, privind aderarea Ucrainei la alianță. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că, pentru Rusia, un simplu refuz al aderării Ucrainei nu mai este suficient, ci este necesară o anulare explicită a promisiunii NATO.

Poziția Rusiei: Neutralitatea Ucrainei, o condiție esențială

Într-o conferință de presă susținută marți, 18 februarie, Zaharova a insistat că Ucraina trebuie să revină la statutul său de neutralitate, prevăzut în declarația sa de suveranitate din 1990. Potrivit oficialului rus, această neutralitate ar fi „cea mai bună garanție de securitate” pentru Ucraina, conform Reuters.

„Alianța trebuie să își retragă promisiunile de la București din 2008”, a afirmat Zaharova, adăugând că acest angajament „otrăvește atmosfera pe continentul european”. De asemenea, ea a respins ideea unei intervenții occidentale în Ucraina sub pretextul menținerii păcii, conform Reuters.

În 2008, Statele Unite susțineau extinderea NATO

Summitul NATO de la București, din 2008, a reprezentat un moment crucial în relațiile dintre Rusia și Occident. Atunci, alianța a declarat că atât Ucraina, cât și Georgia vor deveni membri, fără a oferi însă un calendar clar pentru aderare. Această decizie a fost un compromis între Statele Unite, care susțineau extinderea NATO, și Franța și Germania, care se temeau de o reacție agresivă a Rusiei.

Ulterior, Kremlinul a interpretat acest angajament ca o amenințare directă la adresa securității sale. La scurt timp, Rusia a intervenit militar în Georgia (august 2008), iar în 2014 a anexat Crimeea. Moscova a folosit constant extinderea NATO ca justificare pentru acțiunile sale împotriva Ucrainei.

Declarațiile Mariei Zaharova au fost făcute în contextul în care, la Riad, în Arabia Saudită, oficialii ruși și americani discutau despre reluarea dialogului bilateral și posibile negocieri pentru încetarea războiului din Ucraina.

Pe de altă parte, NATO și Statele Unite resping argumentele Rusiei, subliniind că alianța are un caracter defensiv și că sprijinul acordat Kievului este menit să ajute Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse.