Greșelile majore comise de NATO. Cum s-a ajuns la invazia Rusiei în Ucraina. Critici vehemente de la un fost oficial

Greșelile majore comise de NATO. Cum s-a ajuns la invazia Rusiei în Ucraina. Critici vehemente de la un fost oficial sursa foto: EVZ

Replica slabă a Occidentului la ocuparea peninsulei Crimeea, în 2014, de către Rusia, este una dintre principalele greșeli făcute de liderii NATO și care au dus la declanșarea războiului din 24 februarie. O altă eroare este refuzul de a acorda Ucrainei și Georgiei foile de parcurs pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică, la summitul din 2008, de la București. Iar cea de-a treia greșeală este evaluarea greșită a potențialului militar al Rusiei.

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut o serie de comentarii legate de erorile comise liderii alianței care au drept consecință actualul conflict din Ucraina. Anders Fogh Rasmussen (foto) a condus Alianța în perioada 2009 – 2014. El consideră că principalele greșeli ale Alianței, care au dus la declanșarea invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, au început în 2008, la Summitul NATO de la București.

A fost momentul în care liderii alianței au refuzat să acorde Ucrainei și Georgiei foile de parcurs pentru aderare. Acest refuz i-a trimis un semnal greșit lui Vladimir Putin, a declarat ex-secretarul general al NATO, citat de publicația Libertatea cuvântului.

„Această sciziune în interiorul NATO a trimis un semnal greșit lui Putin, care a atacat Georgia peste câteva luni, în august 2008”, a subliniat Anders Fogh Rasmussen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea de-a doua greșeală a fost lipsa de reacție fermă la ocuparea de către Rusia a Crimeii în 2014. Au fost impuse sancțiuni prea „moi” împotriva agresorului, în acest război, lucru care i-a dat impresia lui Putin că poate continua politica agresivă. În același timp, NATO a supraestimat potențialul militar al Federației Ruse.

„În ciuda investițiilor uriașe în echipamente militare și restaurarea bazelor sovietice vechi, vedem o armată rusă foarte slabă. Rămâne să aflăm de ce este așa. Cred că unul dintre motive poate fi corupția. Dar o altă greșeală este aceea că am subestimat cruzimea și ambițiile președintelui Putin”, a mai spus Anders Fogh Rasmussen.

sursa foto: lyberti.com

Critici la adresa lui Emmanuel Macron

În opinia fostului secretar general al NATO, Vladimir Putin nu va folosi o armă de exterminare în masă, deoarece își dă seama că va primi o replică decisive din partea NATO. Pe de altă parte, Rasmussen a criticat declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron, potrivit căruia Occidentul nu ar trebui să-l „umilească” pe Putin.

„Nu-l putem salva pe Putin de umilință. Prețul păstrării imaginii pentru domnul Putin va fi mult mai mare decât înfrângerea adevărată a trupelor rusești în Ucraina. Prin urmare, concluzia mea este că Ucraina trebuie să câștige acest război, pentru că, dacă Putin reușește în Ucraina, nu se va opri. El își va continua acțiunile în Moldova, Georgia și, în cele din urmă, va exercita presiune asupra a trei țări baltice. Prin urmare, ucrainenii trebuie să câștige și au voința de a lupta. Datoria noastră este să le oferim mijloace de luptă”, a concluzionat Anders Fogh Rasmussen.