Planul de acțiune, întreprins de Ucraina, pentru aderare la NATO a eșuat. Reznikov: Va di mai ușor după victorie

Planul de acțiune, întreprins de Ucraina, pentru aderare la NATO a eșuat. Reznikov: Va di mai ușor după victorie NATO / Sursa foto: dreamstime.com

Toate țările NATO susțin aderarea Ucrainei la Alianță, totuși, discuții specifice privind viitoarea sa aderare și decizia summitului de la Vilnius în acest sens sunt încă în desfășurare.

Acest lucru a fost declarat de ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, după o întâlnire a Comisiei Ucraina-NATO de joi în timpul unei conversații cu jurnaliştii ucraineni, relatează de la Bruxelles un corespondent al Evropeiskaia Pravda.

Potrivit ministrului, aliații NATO continuă să discute despre care va fi decizia summitului de la Vilnius cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei.

„Există opinii diferite. Dar astăzi am auzit discursurile aprinse ale majorității miniștrilor apărării din NATO, că nu au nicio îndoială că locul Ucrainei ca membru cu drepturi depline, pe baza poziției noastre, din experiența noastră, din capacitățile noastre, compatibilitatea reciprocă, care există deja”, a spus ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a remarcat că toată lumea înțelege acest lucru, dar întrebarea rămâne „Când?”.

„Nici o țară nu a spus „Nu”. Toate țările au spus „Da, cu siguranță”. Unele mai delicat, diplomatic „sunt deja gata”, altele înțeleg încă că există factori descurajatori. Desigur, toată lumea este interesată de victoria noastră Cu siguranță. Și atunci va fi mai ușor pentru toată lumea să ia decizii”, a spus ministrul.

Reznikov a mai spus că Ucraina şi NATO vor înlocui actualul format de reuniuni oficiale sub  forma unei Comisii cu un nou format de Consiliu la sau după summitul de la Vilnius din iulie.

La încheierea războiului NATO va accepta Ucraina mult mai ușor

Președintele american Joe Biden susține propunerea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, conform căreia Ucraina nu trebuie să implementeze un „Plan de acțiune pentru aderare” (MAP) pentru a adera la Alianță.

Publicația notează că Biden, la fel ca cancelarul german Olaf Scholz, s-au numărat printre cei care nu au vrut să depășească angajamentele luate la summitul NATO de la București din 2008 că Ucraina va deveni într-o bună zi membră a Alianței.

Potrivit interlocutorilor publicației, marți, în cadrul unei întâlniri între Biden și Stoltenberg la Casa Albă, secretarul general al NATO a propus să recunoască faptul că Ucraina a făcut progrese către aderarea la Alianță și nu este nevoie de o implementare treptată a MAP, prin care au trecut toate țările est-europene înainte de a adera la bloc.

Implementarea MAP definește criterii și reforme specifice și poate dura ani sau chiar decenii. Biden caută o soluție de compromis care să se potrivească atât Ucrainei, cât și tuturor membrilor Alianței.

Amintiți-vă, cu o zi înainte, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a spus că  Washingtonul „continuă să sprijine politica NATO a ușilor deschise ”, adăugând că „fiecare țară are propria cale de a adera” la Alianță.

După cum știți, la summitul NATO de la Vilnius din iulie, Ucraina urmărește să realizeze și formulări clare cu privire la perspectiva obținerii aderării la Alianța Nord-Atlantică, criticând în schimb decizia summitului de la București, care este „la fel de departe de realitate  ca posibil”, potrivit Pravda.ua.