Evenimentul Zilei > International > Rusia amenință Europa cu un „accident nuclear”. Afirmații în stil mafiot, făcute de la Kremlin
Rusia amenință Europa cu un „accident nuclear”. Afirmații în stil mafiot, făcute de la Kremlin

Rusia amenință Europa cu un „accident nuclear”. Afirmații în stil mafiot, făcute de la Kremlin

Dmitri Medvedev este fostul președinte al Rusiei și un susținător devotat al liderului actual al Federației, Vladimir Putin. Vineri, Medvedev a amenințat statele din Uniunea Europeană, invocând un risc nuclear potențial în statele care dețin astfel de arme de distrugere în masă.

Declarația fostului președinte rus vine după ce Vestul a acuzat Rusia că riscă să provoace o catastrofă nucleară în orașul Zaporojie din Ucraina, acolo unde controlul a fost preluat de armata rusă.

Dmitri Medvedev amenință Uniunea Europeană

„Ei spun că se întâmplă din pură întâmplare, ca și cum nu am fi vrut”, a declarat Medvedev, care continuă: „Ce pot să spun? Să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”, a spus fostul președinte al Rusiei.

Ucrainenii i-au acuzat pe soldații ruși că au lansat atacuri asupra unor zone din apropierea centralei nucleare din orașul Zaporojie, în timp ce Rusia dă vina pe ucraineni pentru bombardarea orașului din sud-estul țării invadate.

„Ei [n.a. Kievul și aliații din Vest] spun că este Rusia. Evident, este un nonsens 100%, chiar și pentru publicul stupid rusofob”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram.

Sursa: Telegram/ Dmitri Medvedev

Un posibil dezastru nuclear în Europa

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a transmis că atacurile care au vizat zona Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară a Europei, riscă să producă un adevărat dezastru la scară atomică. De altfel, AIEA nu a reușit încă să realizeze o inspecție în Zaporojie, pentru a analiza riscul real ca centrala ucraineană să explodeze.

Oficialii ucraineni, împreună cu Antonio Guterres, secretarul general al ONU, ceruseră demilitarizarea orașului, în timp ce statele din G7 au solicitat Rusiei să părăsească teritoriul Ucrainei.

Rusia nu vrea să renunțe la orașul Zaporojie

Leonid Slutsky, deputat al Rusiei și președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei inferioare, a catalogat cererea formulată de membrii G7 drept „o bătaie de joc din punctul de vedere al asigurării securității. Iar toate declarațiile miniștrilor de externe din G7 în sprijinul cererilor lor nu sunt altceva decât sponsorizarea terorismului nuclear”, a scris Leonid Slutsky tot pe Telegram.

Controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie a fost preluat de către armata rusă în martie 2022, însă personalul care lucrează acolo este ucrainean. Kievul a acuzat Rusia de lovirea centralei nucleare de cinci ori, inclusiv în zonele de depozitare a materialelor radioactive. Pe de altă parte, autoritățile de la Moscova au transmis că centrala a fost bombardată de două ori de ucraineni, conform Reuters.