Evenimentul Zilei > International > Război în Ucraina, ziua 170. Bombardamente lângă centrala nucleară Zaporojie. „Au încălcat practic cei şapte piloni indispensabili”
Război în Ucraina, ziua 170. Bombardamente lângă centrala nucleară Zaporojie. „Au încălcat practic cei şapte piloni indispensabili”

Război în Ucraina, ziua 170. Bombardamente lângă centrala nucleară Zaporojie. „Au încălcat practic cei şapte piloni indispensabili”

Război în Ucraina, ziua 170. Rusia a atacat din nou lângă centrala nucleară Zaporojie, în contextul în care Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat o reuniune de urgență privind securitatea instalației nucleare din Ucraina. Nouă avioane de război rusești au fost distruse din cauza exploziilor de la baza aeriană Saki.

UPDATE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut joi, 11 august, comunității internaționale să reacționeze pentru a-i alunga pe ruși de la centrala din Zaporojie. Centrala este ținta bombardamentelor armatei rusești. „Întreaga lume trebuie să reacționeze imediat pentru a-i alunga pe ocupanții centralei de la Zaporojie”, a spus președintele ucrainean în discursul său video zilnic. Centrala este cea mai mare din Europa și se află în sudul Ucrainei. Ea este ocupată de trupele ruse de pe patru martie.

De asemenea, Zelenski a explicat că doar retragerea totală a rușilor și reluarea controlului total de către Ucraina asupra centralei ar garanta securitatea nucleară pentru întreg continentul. De asemenea, liderul ucrainean a denunțat și „șantajul nuclear rusesc”, potrivit Agerpres.

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 170. Armata rusă continuă atacurile pe linia frontului, inclusiv în apropiere de centrala nucleară Zaporojie, în contextul în care Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat o reuniune de urgență privind securitatea instalației nucleare din Ucraina.

La doar 100 de kilometri de centrala nucleară Zaparojie, Rusia a lansat rachetele de tip Grad la Nikopol. Guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko, a anunțat că au fost nouă victime și trei persoane care au decedat pe loc. Cu toate astea, ucrainenii nu renunță și le îngreunează munca rușilor.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardarea centralei în urmă cu câteva zile, dar ONU va face un control detaliat. Potrivit unui raport al Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA), atacurile asupra centralei nucleare „au încălcat practic cei şapte piloni indispensabili siguranţei şi securităţii nucleare.” Și Grupul Celor Șapte (G7) a cerut Rusiei să predea imediat Ucrainei controlul asupra centralei nucleare. „Controlul continuu al centralei al Rusiei este cel care pune regiunea în pericol”, a declarat G7.

Ce spun mercenarii din Grupul Wagner

Grupul de mercenari Wagner – armata personală a lui Putin se regăsește în numeroase zone de conflict în care Rusia a avut și are interese. Gruparea distribuie anunțuri de recrutare în toată Rusia, mai ales de când liderul de la Kremlin nu a avut parte de succesul pe care l-a visat în războiul din Ucraina.

sursa foto. EVZ

Cu toate astea, grupul Wagner este ilegal și poate fi un pericol pentru toată lumea. „Întotdeauna a făcut parte fie din serviciile de informații militare, fie din forțele de operațiuni speciale. Nu a fost niciodată privată sau cumva autonomă”, a declarat expertul militar rus Pavel Luzin pentru Al Jazeera.

„Ne ocupăm de fragmentarea puterii militare care este tipică pentru regimurile autoritare. (…) Wagner nu sunt nici forțe de elită, nici comandouri bine antrenate, ci doar un alt fel de carne de tun cu scopul de a contrabalansa orice amenințare politică din partea generalilor. Kremlinul pur și simplu nu are încredere în forțele armate”, a mai explicat expertul Pavel Luzin.

Nouă avioane rusești au fost distruse

Ucraina a anunțat că nouă avioane de război rusești au fost distruse marți, în urma exploziilor la baza aeriană Saki din Crimeea. Rusia a declarat că totul este o minciună și că aeronavele ei sunt în siguranță. Cu toate acestea, imaginile din satelit arată cel puțin șapte avioane de vânătoare prăbușite. Au existat mai multe victime și un deces.