Evenimentul Zilei > International > Moscova a adăugat pe lista persoanelor „neprietenoase” o femeie. Cu ce a deranjat premierul estonian Kaja Kallas
Moscova a adăugat pe lista persoanelor „neprietenoase” o femeie. Cu ce a deranjat premierul estonian Kaja Kallas

Moscova a adăugat pe lista persoanelor „neprietenoase” o femeie. Cu ce a deranjat premierul estonian Kaja Kallas

Moscova îl acuză pe premierul estonian Kaja Kallas de „naţionalism”, după ce aceasta a cerut țârilor UE să nu mai elibereze vizele de turist pentru cetățenii ruşi, având în vedere faptul că „vizitarea Europei este un privilegiu, şi nu un drept al omului”. Ca răspuns, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat-o pe Kallas cu un „nazist”.

Moscova a trecut-o pe lista persoanelor „neprietenoase” pe Kaja Kallas acuzând-o de „naționalism”, după ce aceasta a cerut țărilor UE să nu mai elibereze vizele de turist pentru cetățenii ruşi.

„Sunt cuvinte naționaliste, este absolut clar, dar trebuie să spunem că nu este prima dată când Kallas face acest tip de comentariu. Ea este un exponent politic la scară europeană, are mari ambiții pentru viitor şi consideră necesar să facă astfel de declarații”, a spus ambasadorul Rusiei în Estonia.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat, marți, că „vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului” și că „este timpul să punem capăt turismului din Rusia acum”.

Liderii Estoniei și Finlandei, fără ruşi în vacanță prin Europa

Liderii Estoniei și Finlandei doresc ca şi alte țări UE să nu mai elibereze vize de turist cetățenilor ruși, spunând că nu ar trebui să poată călători în Europa în vacanță în timp ce Kremlinul duce un război devastator în Ucraina.

Ca răspuns, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat-o pe Kallas cu un „nazist”.

Cu o zi mai devreme, omologul ei finlandez Sanna Marin a declarat într-un interviu TV că „nu este corect ca, în timp ce Rusia poartă un război de agresiune agresiv și brutal în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa”.

Ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a declarat recent că guvernul va limita numărul de vize turistice eliberate rușilor, dar speră ca UE să adopte o poziție comună în această problemă și să înceteze complet acordarea de noi vize.

Estonia și Finlanda se învecinează cu Rusia

Estonia și Finlanda se învecinează cu Rusia și sunt membre ale Uniunii Europene. Ele au interzis călătoriile aeriene din Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina. Ultima legătură feroviară de pasageri rămasă între Rusia și UE s-a încheiat în martie, când trenul de mare viteză între Sankt Petersburg și capitala finlandeză Helsinki a încetat să mai circule.

Cu toate acestea, rușii pot călători în continuare pe cale terestră atât în Finlanda, cât și în Estonia, de unde iau apoi zboruri spre alte destinații europene.

Vizele eliberate de Finlanda sunt valabile în cea mai mare parte a zonei de călătorie din Europa, cunoscută sub numele de spațiul Schengen, care cuprinde 26 de țări: 22 de state membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. În mod normal, persoanele și mărfurile circulă liber între aceste țări, fără controale la frontieră, informează euronews.com.