Evenimentul Zilei > Actualitate > Estonia avertizează că Rusia se pregătește pentru un conflict de amploare cu NATO
Estonia avertizează că Rusia se pregătește pentru un conflict  de amploare cu NATO

Estonia avertizează că Rusia se pregătește pentru un conflict de amploare cu NATO

RBC. Serviciul de Informații Externe al Estoniei a constatat că, în pofida pandemiei de coronavirus, Rusia se pregătește pentru un conflict la scară largă cu NATO - potrivit unui material difuzat de ERR, televiziunea publică din Estonia.

Anul trecut, Federația Rusă a extins formarea de noi divizii, precum și modernizarea și desfășurarea de sisteme de rachete în direcția vestică. Conform estimărilor făcute de serviciile de informații estoniene, nu există semne ale unei schimbări din partea Rusiei în ceea ce priveşte strategia sa pe termen lung, şi anume sporirea pregătirii de luptă pentru o confruntare la scară largă cu NATO.

„La fel ca înainte, este clar că, în această chestiune, pentru Rusia este de o importanță vitală creșterea superiorității regionale a forțelor atât în ​​ceea ce privește prezența trupelor cât și modernizarea și desfășurarea sistemelor de rachete” – se menționează în material.

Astfel, în 2019, a fost format un nou regiment de tancuri în regiunea Kaliningrad, iar anul trecut a fost creată o divizie autonomă de infanterie motorizată.

În paralel, Rusia amplasează sisteme de rachete de coastă „Bal” la graniţa cu Finlanda. În plus, Rusia își reformează forțele aeriene, astfel încât acestea să fie capabile să îndeplinească misiuni în întregul spectru de operațiuni de luptă, de la conflicte locale până la război la scară largă.

MAE al Rusiei a comentat elaborarea noului concept strategic al NATO

 Rusia, în caz de necesitate, va lua măsuri suplimentare cu caracter politico-militar și tehnico-militar cu scopul asigurării securităţii sale, a declarat joi adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Gruşko, comentând elaborarea noului concept strategic al NATO, care vizează descurajarea Rusiei și a Chinei.

„Vom urmări cu atenţie acest proces și, în caz de necesitate, vom lua măsuri suplimentare cu caracter politico-militar și tehnico-militar pentru a asigura în mod corespunzător interesele noastre de securitate” – a declarat el.

Aleksandr Gruşko a subliniat că actuala planificare militară a Alianței, cu accent pe direcția estică, nu consolidează deloc nici securitatea europeană, nici securitatea euroatlantică și contravine nevoilor obiective ale europenilor înșiși. „Pentru noi este evident și cred că este evident şi pentru toată lumea că, în prezent, factorul așa-numitei amenințări din Est este utilizat în primul rând pentru menţinerea unităţii în NATO, care în ultima vreme prezintă fisuri serioase” – a declarat Gruşko. (Rador)

www.rbc.ua